Списъкът със санирани жилищна сгради в Русе се увеличава, а поредният блок, който може да се похвали с нов облик, е 8-етажният „Неофит Рилски“ в квартал „Възраждане“. Това всъщност е четвъртата обновена сграда по Националната програма за енергийна ефективност. Така санираните блокове в Русе стават вече 16 - 4 по националната програма и 12 с европейски средства по „Регионално развитие“.
„Неофит Рилски“ е с четири входа и 78 апартамента, в които живеят 172 души. Всички те, освен че посрещат зимата в напълно обновен блок, ще намалят драстично и сметките си за ток. По сградата бяха подменени дограмите както на апартаментите, така и на стълбищата, поставена бе външна топлинна изолация на стените, а покривът бе ремонтиран. Стълбищните клетки са освежени, а осветлението в общите части е подменено. Стойността на строителните дейности е малко над 1 млн. лева. По този начин на обитателите на сградата са осигурени по-добри условия на живот, а експлоатационните характеристики на сградата са подобрени. 
Към момента по Националната програма за саниране се извършват дейности по изготвяне на техническо обследване, технически паспорт и обследване за енергийна ефективност на пет блока - „Изола планина“, „Шейново“, „Чинар“, „Елба“ и „Калофер“. Очаква се до края на януари тези дейности да приключат. През следващата година се очаква да стартира обновяването на още 17 жилищни сгради, като по този начин над 1500 домакинства ще се възползват от възможностите, които програмата предоставя за безплатно реновиране на домовете.