Мраморен иконостас е едно от решенията за вътрешно обзавеждане на емблематичния за Русе нов храм „Всех Святих”, съобщи пред Агенция Монитор Русенският митрополит Наум. Той уточни, че все още не е отпаднал първоначалният вариант за поставяне на оригиналния дървен иконостас на съборената през комунистическо време едноименна църква.

„Дървеният иконостас не би стоял добре на подовата настилка от бял карарски мрамор с различни цветни елементи, каквато предстои да се сложи в църквата. Самият храм е нов и ще бъде едно завършено произведение на църковната архитектура и изкуство, което няма да прилича на своя предшественик – съборения храм, затова работно сме се спрели на мраморния иконостас. Той ще бъде и първият от такъв материал в русенска църква”, каза митрополитът.

Тази есен Министерският съвет отпусна 250 000 лева за довършването на „Всех Святих”. С тях ще се покрият разходите за поставяне на подова настилка, за изработване на иконостаса и на Светия престол и за други по-дребни дейности по вътрешното обзавеждане. Според митрополит Наум църквата най-вероятно ще бъде отворена за богослужение към края на 2017 г. Стенописите ще се направят по по-късен етап с приходи от храма.

Старата църква „Всех Святих” е била съборена през 1975 г., за да се построи на нейно място Пантеонът на възрожденците, в който днес са положени костите на наши национални герои. Преди около десетина години се създаде сдружението „Всех Святих” с цел построяване чрез дарения на нова църква, която да наподобява по външен вид съборената. Грубият строеж приключи преди три години, но бяха необходими още средства за довършителни работи. В началото на тази година сдружението прехвърли собствеността на новия храм на митрополията.