След убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов Турция вече ще бъде принудена да играе по волята на Русия в Сирия, смята турският журналист Фехим Таштекин.

В интервю пред в.“Джумхуриет“ авторът на три книги за ислямските джихадисти припомня, че Владимир Путин е бивш разузнавач и лидер, който на всяка цена ще отмъсти по най-хладнокръвния начин за покушението на дипломата. Убийството му идва като Божия благословия за близкоизточната политика на Русия и Путин го възприема така, в отговор на новата страница в отношенията Турция-Русия, Сирия бе принудена да промени политиката си. Путин даде шанс на Ердоган за по-голяма победа, но докато играе собствената си игра, Анкара не вижда едни червени линии в руската, те са невидими. Дори “Ислямска държава” да изгуби всичките си територии, сред салафитите винаги ще има джихадистка жилка. При удобни условия ще има нови рецидиви, или ще се местят в географските райони, за да живеят. Турция е обвързана с тези организации, те са вътре и навън, тя е ангажирана с тях, заради тях е вкарана в преговори и те са по границите й, и това е част от операцията, но отломки от разрушенията летят към нас, това е ефектът на бумеранга, той ще удари Турция“, коментира Таштекин, който познава в детайли миналото и настоящето на Ислямска държава /ДАЕШ/.

Тези дни излезе от печат книгата му „Когато падне мракът“, която представлява дисекция на джихадистите-салафити, осъществяващи кървавите терористични нападения в целия свят. Според него именно те са хората, родили глобалния тероризъм. Много е жалко, че ДАЕШ се радва на обществената подкрепа на локални играчи извън Сирия, които се възползват от групировката, за да преследват лични интереси и да се обогатяват финансово. Ислямистите могат и да изгубят правото на територии, но факторите, които създадоха формированието, ще продължат организирано да трупат богатства. Много са онези, които подкрепят концепцията на ДАЕШ за световния ред, в Саудитска Арабия това са 96%, в Кувейт и ОАЕ са много онези, които с готовност отварят кесиите си за финансиране на подобни групировки. Няма никакъв шанс този ъндърграунд, който храни ДАЕШ, да бъде ликвидиран с оръжия. Той може да се свие, може за известен период да замълчи, но при най-удобния случай ще рецидивира или ще променя географското си местоположение, прогнозира журналистът.

Турция ще бъде първата мишена на бумеранга и ако това не се изрече ясно, то е предателство срещу народа. Проблемът не се ограничава само с ДАЕШ, Турция подкрепя много групировки, като Ал Кайда или свързани общности в страната. Сирийската криза трансформира и ислямистките организации в Турция, в редиците им никак не е малко присъствието на турските младежи. Дори да свърши войната, Турция ще си има много проблеми с ужасните последици от нея. Алепо отново е под контрола на режима на Асад, а това е най-важният град в Близкия изток заради факта, че е доминиран от сунити. Според фикцията на страни като Америка, Турция, Саудитска Арабия и Катар Алепо трябваше да бъде столица на революцията.

Алепо обаче направи друг избор и не прегърна измислицата на революционерите. Ако Алепо беше паднал, фронтът на сирийската армия щеше бъде някъде другаде, или режимът щеше да е сринат. Убийството на руския посланик в Анкара бе изтълкувано еднозначно и от Русия, и от Турция – като саботаж спрямо двустранните връзки и това е въпрос на политически избор. Какво си купува Русия с това предпочитание – вратът на Ердоган вече е по-тънък от косъм. Не трябва да се забравя, че Путин е опитен разузнавач и не може да бъде подведен. Той веднага поиска Русия да участва в разследването и един вид яхна контекста на взаимоотношенията след сваления руски бомбардировач, към който се прибави и убийството на дипломата. След онзи инцидент със самолета в Сирия, сега и този в Анкара, оттук нататък Турция ще играе по правилата на руската игра. В противен случай ще се сблъска с леденото отмъщение на Путин, предупреждава Таштекин.