Ледена кралица достолепно посреща в покоите на замръзналото кралство малки и големи русенци, които искат да се докоснат, макар и само с поглед, до изкуството на ваятелите на чудеса от замръзнала вода. В халето на централния площад оживяват персонажи от приказките и от фантазите на художниците, които взеха участие в третото издание на Фестивала на ледените фигури, организиран от община Русе и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. ДНК верига от лед, виелица, която развява косите на благородна дама, светлина, огън, замък и кралски трон от лед ще видят русенци в халето до хотел „Дунав“. От всички изваяния ще може да се пипне само кралският трон - на него може да се правят снимки, селфита и дори фотосесии, стана ясно снощи, когато бяха обявени наградите на участниците в Айс феста. 
Церемонията по връчването на призовете бе предшествана от красив контрапункт на мразовитите скулптури - огнено шоу, което бе представено от клуб „Дивинитас“. Ефектните танци с пламтящи факли завършиха с ритуално запалване на силует на елха и накрая пламна и надписът „Весела Коледа“. 
Наградите връчиха кметът Пламен Стоилов и негови заместници. Специалната награда на градоначалника журито с председател скулптора Георги Радулов присъди на Дейвид Ангерон от Белгия. Призът на фондация „Русе - град на свободния дух“ отиде при Ференц Моностори от Унгария. Трета награда бе дадена на ирландеца Фергюс Мълвани, а втора получи русенецът Даниел Кънчев за своята Ледена кралица. На първо място журито постави скулптурата „Виелица“ на Натали Чистякова от Франция. Фаворитът на публиката се оказа холандецът Найл Магий. 
Ледените скулптури ще могат да се видят в халето на центъра до средата на февруари.