През третото тримесечие на 2016 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,4% спрямо третото тримесечие на 2015 година. Увеличението в индустрията е с 8,5%, в услугите - със 7,7%, и в строителството - с 5%, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо предходното тримесечие увеличението е с 1,7%.
 Освен изплатените работни заплати в показателя се включват разходите за социални и здравни осигуровки,   обезщетенията по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Кодекса за социално осигуряване, социалните разходи и надбавки и данъка върху социалните разходи. Реално индексът показва колко по-скъпо излиза на работодателя да получи същия по време труд от наетите от него служители.
 На годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 8,3%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 8,8%. 
По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения на годишна база варира от 1% за „Хотелиерство и ресторантьорство“ до 19,9% за „Култура, спорт и развлечения“.
България продължава да е сред лидерите в Европейския съюз по ръст на разходите за труд през третото тримесечие, показват данните на Евростат. Средно за ЕС ръстът на разходите за труд достига 1,9% за периода с 2% увеличение на разходите за възнагражденията и 1,5% - на другите разходи.