Един светъл дълг - дълг на приятел и събрат по перо, е увенчан с удовлетворителен финал. Двутомник с творби на изключително талантливия, макар и обидно малко познат поет Веселин Тачев, подготвен от неговия дългогодишен и съкровен приятел, поета Иван Цанев, е вече факт. В четвъртък двете томчета, включващи поезията и документалната проза на Тачев, ще бъдат представени пред русенската четяща публика. Това ще стане на 22 декември от 18 ч в зала „Култура“ на улица „Цариброд“. 
Близо две десетилетия Иван Цанев трепетно събира и подрежда стихове и проза на Веско Тачев. Всички, които познават Цанев по-отблизо, знаят с каква грижовност и пунктуалност на границата на педантизма той оглежда и обмисля абсолютно всеки детайл - и в подредбата, и в редактирането, и в цялостното графично оформление на изданията. Може би и затова двете томчета преживяха дълъг период от време, докато стигнат до печатарските машини в русенското издателство „Авангард принт“. 
През 2016-а се навършват 75 години от рождението и на Веселин Тачев, и на Иван Цанев. Вероятно това накара автора на „Дърво на хълма“ да приключи с редакторската си работа върху двата ръкописа. Благодарение на спомоществователството на друг приятел на Веселин Тачев - Венелин Обретенов, и двете книги вече са отпечатани и са факт. Те излизат с емблемата на столичното издателство „Стигмати“ - издателството, което създаде покойната вече, за жалост, поетеса Малина Томова, която беше и съпруга на Иван Цанев. Книгите ще бъдат представени в четвъртък в Русе - малко преди да изтече напълно годината, в която се навършват юбилейната годишнина от рождението на Тачев, и дни преди мрачната годишнина от неговата трагична гибел. 
Преди малко повече от седмица Иван Цанев представи в София двете томчета - своята свидна посветеност на приятеля. Това стана на литературна вечер в Унгарския културен институт, когато основна тема бяха други две издания, също с отношение към Веселин Тачев. Става дума за две книги от поредицата „Неиздадените“, водена от Пламен Дойнов: сборника „Самиздат 1963-1966“ със стихове на неколцина поети, сред които и Тачев и уникалния сборник „40 капки черна кръв“ на Веселин, който години наред се е смятал за изгубен, но случайно бе открит това лято в дома на Йордан Трендафилов в София. Във вечерта в Унгарския институт взеха участие литературният критик Михаил Неделчев, Пламен Дойнов, поетите Иван Цанев и Владимир Попов, а сред публиката бяха Маня Добрева, дъщерята на издателя на уникалния селски вестник „Светлоструй“ Димитър Добрев, неговият внук Иво Дунчев и други.