Бившият собственик на „Топлофикация Русе“ - руската „Мечел интернешънъл холдингс“, е обявила за продажба 49% от акциите на компанията. Причината за странната оферта е, че руската група не е получила пълната сума при сделката, с която преди четири години прехвърли централата на свързаната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки „Топлофикация Плевен“. „Мечел“ има учреден особен залог върху въпросните акции и сега пристъпва към осребряването им, съобщи в. „Капитал“. Според изданието, не са платени и стари доставки на въглища към „Мечел“, заради което вече са предприети действия за получаване на сумите от плащанията на НЕК към русенската централа и ТЕЦ „Бобов дол“. 
Договорът за продажба на 100% от акциите на „Топлофикация Русе“ беше сключен в края на 2012 г. Според него „Топлофикация Плевен“ трябваше да плати общо 29 млн. евро за акциите. Отделно купувачът се задължаваше да покрие стари задължения на централата към „Мечел карбон“ за доставка на въглища на стойност 18.8 млн. долара.  От продажбата руснаците трябваше да получат едва половината от сумата, която бяха платили преди това за „Топлофикация Русе“. Сега става ясно, че им е платено още по-малко.
„Утро“ не можа да получи коментар на новината от „Топлофикация Русе“, тъй като цял ден телефоните в централата даваха „свободно“, а изпълнителният директор Севдалин Желев не вдигаше мобилния си апарат. Нямаше никаква реакция и от собственика „Топлофикация Плевен“, въпреки че и двете топлоцентрали са публични дружества и са задължени да обявяват пред фондовата борса за обстоятелства, които биха променили съществено финансовото им състояние. 
Според адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, наето от „Мечел“ за продажбата и събирането на вземанията, от договорените 29 млн. евро не са платени 1,3 млн., върху които са начислени и лихви. Значително по-големи са задълженията към „Мечел Карбон“ за доставените преди години въглища. И по-лошото е, че те са обезпечени с вземания на „Топлофикация Русе“ и ТЕЦ „Бобов дол“ от НЕК. Това означава, че ако „Мечел“ действително има правни основания да направи прихващанията и това стане факт, „Топлофикация Русе“ ще получи тежък удар по ликвидността си. И няма да има налични пари, с които да плаща на работниците и доставчиците си.
Работещи в русенския ТЕЦ, пожелали анонимност, споделиха пред „Утро“, че дългът за въглищата изобщо не е намален, тъй като досега по него се плащали единствено лихвите. Според тях, финансовите трудности са факт от месеци и заплатите се бавят. За октомври получили само по 60%, а вчера за ноември от нова банкова сметка им дошли по 420 лв. Ваучери за храна пък не били давани от септември. Нов колективен трудов договор във фирмата не е подписван, въпреки че старият е изтекъл още на 1 октомври. А на кандидати за огняри и турбинисти предлагали основна заплата от 491 лева, която е над 2 пъти по-малко от средната за дружеството в момента. 
Според работещи в „Топлофикация Русе“, аналогични проблеми съществуват и в други централи на Христо Ковачки. През октомври и ноември до него са изпратени поне две писма от синдикатите на енергетиците към КНСБ и „Подкрепа“. Резултат от тях обаче засега няма.