Не е проверено и не е потвърдено с факти всичко онова, което британските медии напоследък разказват за положението в Алепо.

Това твърди наблюдателят на „Дейли мейл“ Питер Хитчънс, цитиран от РИА-Новости.

„Последните няколко дни ни заливаха с ярки репортажи за събитията в източно Алепо, които бяха подготвени от хора в Бейрут, който се намира на 180 километра от сирийския град, или дори от Лондон, който пък се намира на близо 3000 км (от друг свят). В тях ни разказваха, че там (в Алепо – ред.) са били убивани жени и деца и хората са били изгаряни живи“, пише Хитчънс.

Източници на информации бяха някакви „активисти“, но и досега не ясно кои са те.

Доколкото знам, миналата седмица в източно Алепо не е имало нито един щатен западен журналист. Нито един", отбелязва наблюдателят.

В същото време повечето британски медии скромно наричат „въстаници“ привържениците на „Ал Кайда“, а бившият премиер Дейвид Камерън ги назова „умерена опозиция“. Все по-сложно е да се разберат и извинят причините за такова поведение. Във всяка друга точка на света медиите, включително и британските, биха нарекли „"екстремисти", "джихадисти", "терористи" и "фанатици“ тези така наречени „бунтовници“, убеден е публицистът.

Достатъчно е да си спомним Халед Абу Сакар (един от главатарите на т. нар. Сирийска свободна армия – ред.), който пред камерата изряза и изяде сърцето на убит войник, или на членовете на радикалната групировка "Харакат Нур ал Дин ал Зенки", която обезглавяваше деца. Ето такава Такую "умерена опозиция" защитава в британския парламент, а за „кланета“ и „военни престъпления“ да обвинявани сирийската армия и Русия. Но Хитчънс отбелязва, че още не е виждал „нито едно независимо или подлежащо на проверка доказателство" на тези обвинения.

Той добавя, че в миналото много е пътувал из комунистическите държави и най-много е мразел, че „всяко официално съобщение бе съзнателна лъжа“. В онези времена западните медии изглеждаха като глътка въздух. Но днес в тях често се срещат „лъжливи съобщения, подкрепяни от държавата“.

Хитчънс споделя още, че се опитва да казва истината колкото може на по-висок глас, защото всички остани мълчат.