Турската отбранителна компания СТМ (STM) си поставя за цел да разработи безпилотни подводници, след като достави втората модернизирана подводница от клас Агоста 90Б (Agosta 90B), собственост на пакистанските военноморски сили, съобщава в. "Дейли сабах".
Йозгюр Гюлерюз, генерален мениджър на СТМ, заяви за Анадолската агенция, че компанията възнамерява да стане силен играч на международната арена с дейността си в разработването на подводници.
"Искаме да играем интензивна роля както в дейностите по модернизацията, така и в дейностите по дизайна и строителството, използвайки изцяло нашата компетентност", посочи той.
Гюлерюз добави, че производството на "безпилотни подводници също е в дневния ред", като отбеляза, че могат да бъдат постигнати успешни резултати в тази област.
"Нашите проучвания, научноизследователска и развойна дейност продължават интензивно по тези въпроси", каза той.
Коментирайки модернизацията на подводниците на пакистанските военноморски сили, той заяви, че проектът е започнал през 2016 г., след като компанията е спечелила търг за модернизация на произведените във Франция подводници от клас Агоста 90Б.
Гюлерюз напомни, че първата подводница е доставена през април 2021 г., а втората е влязла в експлоатация през декември 2022 г. Той изтъкна, че това, което прави проекта ключов, е фактът, че СТМ е спечелила търг за модернизация на подводниците, в който се състезавала с производителя им.
Що се отнася до разработването на подводницата СТМ500 (STM500), Гюлерюз посочи, че компанията работи интензивно по този проект и през юни 2022 г. е започнала дейностите по тестово производство на плавателния съд.
По думите му СТМ500 ще създаде възможност за продажба в чужбина на подводница, проектирана от турски инженери, заедно с разработени в страната системи, успоредно с използването им от командването на турските военноморски сили.
Подводницата СТМ500 е 500-тонна дизелово-електрическа бойна подводница, разработена от компанията СТМ, която може да побере 18 души екипаж и да издържа плаване до 30 дни, като може да се потопява на дълбочини над 250 метра. Мини-подводницата е проектирана специално за осъществяване на плитководни операции , отбелязва сайтът navalnews.com.