Посягат си най-много в Североизточна България

Не по-малко от 800 души се самоубиват у нас всяка година. Това означава, че всеки ден у нас се извършват поне 8 опита. Смъртостта от самоубийства представлява 0,6 % от общата смъртност на населението. Това показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, които бяха представени от неговия директор доц. Христо Хинков, който по специалност е психиатър.

Оказва се, че всеки втори опит е след семеен скандал. При 43 на сто от хората, опитали да свършат със себе си са проблемите в най-близкото обкръжение, като кофликтите са най-често между съпрузите и с родителите.

Според доц. Хинков обаче не е ясна точната цифра на тези, които са направили опити за самоубийство, тъй като малцина от тях са склонни впоследедствие да попълнят анкетна карта за медицинската статистика, каквато практика има в България.

Втората по честота причина за самоубийствените опити са психичните разстройства, те представляват 12 % от регистрираните опити. Едва 8 на сто слагат край на живота си заради несподелена любов, а 7 процента заради инвалидизация и невъзможност да се обслужват или тежко и мъчително заболяване. На шесто място (4 %) прчината за това е тежко финансово състояние. Заради загуба на работата на живота си посягат 1 – 2 процента от всички, опитали да свършат със себе си.

Оказва се, че българинът все по-успешно слага край на живота си. Всеки десети опит завършва със смърт. През 2015 г. тази смъртност е 9 човека на 100 000 души население. За разлика от жените, които правят по няколко опита докато постигнат успех в начинанието, мъжете умират 3 пъти по-често, като в повечето случаи постигат целта още първия път.

Най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и най-сетне от работещите.

Същевременно, всяка година над 800 000 души по смета слагат край на живота си. Това означава приблизително една смърт на всеки 40 секунди, показват пък данни на Международната асоциация за превенция на самоубийствата (IASP). Оказва се, че броят на отнетите пораби самоубийства животи е по-голям от броя на смъртните случаи в резултат на убийства и войни, взети заедно.

Опитите са самоубийства в България да намалеят с 10 на сто цели проектът „Подобрени условия за психично здраве” на Националния център за общественото здраве и анализи, каза доц. Хинков. Това ще се постигне с обучението на общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници да откриват първите белези на настроенията за самоубийства, депресиите и агресията, допълни той.