Правилата на референдума не са мои правила, а правилата на 2,5 млн. българи. 2/3 от тях казаха, че не вярват на институциите, на партиите. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

Сега слушам смешен плач от партийните централи и техните политолози за това до какво ще доведе мажоритарната система. Мажоритарната система не е съвършена, но не е съвършена и пропорционалната система - всяка система има своите несъвършенства. Не казвам, че мажоритарната система е панацея, казвам че гражданите не вярват на начина, по който партиите използват пропорционалната система, за да натрапват своите протежета, заяви Манолова.

В момента партиите бранят статуквото. С гласа си на референдума гражданите поискаха да си върнат властта, която партиите са им отнели, каза още омбудсманът.

Точно в центъра на Женския пазар до голямата елха днес до 12 ч. започваме с безплатния коледен базар, чието мото е - "Не хаби, дари". Това е кампания срещу пилеенето и разхищаването на пари, заяви омбудсманът.

"Ще раздадедем храни и лакомства на всички столичани. Ще има и храни, произведени днес и вчера. Те са годни за употреба и много вкусни", изтъкна тя.

Манолова заяви, че от тоновете храна, които се унищожават годишно, 70 на сто са унищожени от самите домакинства. "Идеята ни е да ги накараме да споделят храна, вместо да я хвърлят", добави тя.