Задържаният 41-годишен криминалист от Първо РПУ В.Д. е завършил право в Русенския университет и e бил наясно със законите, казаха негови колеги. Полицаят бил много интелигентен, разбирал поставените му задачи от две думи и винаги ги изпълнявал на ниво. Повечето от всичките 21 години в системата на МВР в Русе В.Д. е работил в отдел „Борба с организираната престъпност“, който от 2013-а две години беше в структурата на ДАНС. От 2015 г. полицаят е прехвърлен в криминалния отдел на Първо РПУ, където се справял перфектно с работата по разкриване на различни престъпления. 
„Това не е истина. Не можем да повярваме, че точно този колега може да закриля наркодилърите в града, като им съобщава за подготвяни акции и издава информация, придобита чрез специални разузнавателни средства, а ние да се ядосваме, че операциите срещу тях се провалят“, споделиха пред „Утро“ негови бивши и настоящи колеги.
Както „Утро“ писа, В.Д. бе арестуван на 15 декември след специализирана акция за залавянето на наркодилъри в Русе. В нея участваха служители от Криминална полиция, дирекция „Вътрешна сигурност“ и криминалисти и униформени от двете управления в Русе. В рамките на операцията беше задържан М.И., на 34 г., в чиято кола бяха намерени 500 г марихуана, електронна везна и над 3000 лева, а в дома му още 120 грама марихуана, таблети екстази, два газови пистолета и патрони. Арестувани бяха още двама наркоразпространители - 32-годишният П.И. и по-младият с година И.М., в домовете на които при обиск бяха открити и иззети над 200 г марихуана, таблети екстази, амфетамин и електронни везни. Към компанията се присъедини и 35-годишният М.И., в чиято кола са намерени 200 г марихуана и 3 г хероин. Четиримата веднага бяха задържани за 72 часа с разпореждане на прокуратурата.
Именно те при разпитите са издали къртицата от Първо РПУ, като твърдели, че В.Д. редовно ги информирал за подготвяни операции и местата, където униформените ще ударят. Предполага се, че това не е ставало без съответните финансови стимули за ченгето. Тяхната информация потвърдила съществуващите съмнения в ОДМВР, че има теч на секретна информация, за който вече бил заподозрян В.Д.
В петък наобед той е арестуван от „Вътрешна сигурност“, след като бил извикан за справка в Областната дирекция на МВР. В късния следобед същия ден Окръжният съд остави за постоянно в ареста четиримата наркодилъри и полицая. Мярката може да се обжалва.