Криминалист от Първо РПУ е арестуван вчера в Областната дирекция на МВР, където е повикан за справка. 
До задържането на В.Д. се стигнало след специализирана акция за борба с наркоразпространението в Русе с участието на служители от Криминална полиция към ОДМВР, на дирекция „Вътрешна сигурност“ и  криминалисти и униформени от двете управления в Русе. Минути след полунощ в четвъртък по пътя Русе-София е спрян за проверка русенски мерцедес, управляван от М.И., на 34 г. При претърсване на колата са намерени 500 грама марихуана, електронна везна и над 3000 лева. Обиск е направен и в дома му, където са намерени 120 грама марихуана, таблети екстази, два газови пистолета и патрони. 
По същото време са атакувани домовете на още двама наркодилъри. В жилищата на 32-годишния П.И. и по-младия с година И.М. са открити и иззети над 200 грама марихуана, таблети екстази, амфетамин и електронни везни.
В 13.30 часа същия ден служители от Второ РПУ спират на ул.“Иван Ведър“ русенска тойота, управлявана от 35-годишния М.И. и откриват при обискирането й 200 грама марихуана и 3 грама хероин.
Четиримата са задържани за 72 часа с разпореждане на прокуратурата. По време на разпитите става ясно, че криминалистът от Първо РПУ В.Д., навъртял над 20 години стаж в полицията, редовно ги информирал за подготвяни операции срещу наркоразпространители, както и местата, където униформените ще ударят. Предполага се, че издаването на държавна тайна е ставало срещу заплащане, но точната схема тепърва ще се разплита. В ОДМВР усетили, че има къртица и имало подозрения, че това е В.Д., които дилърите потвърдили.
Това обаче не е единствената улика срещу него.
Срещу служителя на МВР са използвани и специални разузнавателни средства, съобщи за „Утро“ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.
Вчера в 17.45 часа състав на Окръжния съд постанови постоянен арест за петимата, задържани по време на акцията, уточни окръжният прокурор Георги Георгиев.
Така В.Д., който до четвъртък се бореше с престъпниците, от снощи търка наровете в следствения арест наред с тях.