Китайските военноморски сили задържаха подводен плавателен съд на САЩ в района на Южнокитайско море. Безпилотният уред е бил иззет на около 80 км. от залива Субик във Филипините, съобщи служител на отбраната на САЩ, цитиран от АФП.

Този ход повишава опасенията за военно присъствие на Пекин в спорния район.

„Военноморският планер“, както е името на плавателния съд, се използва за тестване на солеността и температурата на водата в помощ на картографирането на подводните канали, обяснява служителят.

Изземването на кораба идва на фона на нарастващите напрежения в Южнокитайско море. Филипините, Бруней, Малайзия и Виетнам са държавите, които се конкурират в Южнокитайско море, където са едни от най-използваните международни търговски маршрути.

Нови сателитни изображения показват, че Китай е инсталирал оръжейни системи на седем острова във веригата Спратли.

Американската армия е провела няколко операции, в които кораби и самолети са преминали в близост до островите. Тези мисии предизвикаха недоволство от страна на китайската държава, която обвинява Вашингтон в провокация и увеличаване на риска от военни злополуки.

Като добавка, Пекин е изправен пред новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който, разпитан за дългогодишната политика на САЩ за Тайван, нарече Пекин „валутен манипулатор“ и заплаши китайския внос с още данъци.