Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за корупционна схема в МВнР за над половин милион лв.

„Касае се за действия на ръководството на МВнР, които по мои спомени са безпрецедентни в историята на министерството. Има неща, които може да обясним с некомпетентност и липса на стратегическа визия. Може да търсим вини за външнополитически провали, но обяснение или прошка за това няма”, заяви Вигенин.

„Не чухме никакви публични изявления по тази тема от Даниел Митов или разграничение, това ми дава основание да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание и ще очаквам реакция от него. Става дума за подготвена корупционна схема в МВнР, за която преди три седмици подадох сигнал до главния прокурор. Става дума за подготвена кражба, по мои груби сметки, която надхвърля половин милион лв. само за конкретния случай”, посочи депутатът от БСП.

Той обясни, че непосредствено след втория тур на изборите, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството, МВнР „се разбързва и редица български посланици получават грама и прикрепена към нея проформа фактура на българската фирма „Балкантел”, всеки един от тях от съответните столици да проведе над 30 000 евро за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа”.

„Обяснението е, че това е необходимо за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС”, посочи Кристиан Вигенин.