От "Уикилийкс" огласиха 57 000 имейла на Берат Албайрак, зетя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който наскоро стана министър на енергетиката и природните ресурси.

Имейлите демонстрират силното влияние на Албайрак в коридорите на властта в Турция и разкриват отвътре начина на действие на едно все по-репресивно правителство, което много западни лидери се борят да разберат.

Изтеклата информация, идваща от комунистическа хакерска група, известна като Redhack, която е атакувала турското правителство и преди, обхваща 16 години от това, което изглежда да е личната кореспонденция чрез имейли на Албайрак от 2000 до 2016 г. Нито Албайрак, нито турското правителство досега не са потвърдили автентичността на изтеклата информация. Но ако тя е истинска, Албайрак е изправен пред сериозни главоболия в обществен план.

Вероятно най-изобличаващо е твърдението, че той може би има косвени връзки с търговията с петрол на "Ислямска държава" (ИД) - търговия, която финансира операциите на терористична група - чрез една компания, наречена Powertrans.

През ноември 2011 г. турското правителство забрани транспорт на петрол извън страната по пътищата или с железопътен транспорт, но направи изключение за Powertrans. На енергийното предприятие беше даден монопол върху транспортирането на петрол от нямащия излаз на море Иракски Кюрдистан в Турция. Турските медии съобщиха през 2014 г. и 2015 г., че Powertrans смесва произведения от ИД петрол в своите доставки до Турция, въпреки че тези публикации все още нямат твърди доказателства, според в. "Индипендънт".

В един от изтеклите имейли Албайрак отрича каквато и да било връзка с Powertrans, пишейки на своя адвокат "Никога не съм имал връзки с тази компания". Но в огласения от "Уикилийкс" масив от интернет съобщения се разкриват 32 с ключова дума "Powertrans", включително кореспонденция, където Албайрак ръководи или оказва влияние върху заплатите в компанията и кадровите решения в нея.

През декември 2015 г. турският опозиционен политик Ерен Ердем обвини семейството на Ердоган в контрабандата на петрол от ИД, заявявайки, че "има много голяма вероятност" Албайрак да е бил свързан с петролни операции на терористите. Ердем беше съден за предателство заради тези си думи.

В същия период и в разгара на дипломатическия скандал между двете страни, след като Турция свали руски боен самолет на сирийската граница през ноември 2015 г., Русия отправи подобни обвинения. Руският заместник-министър на отбраната Антонов произнесе реч, обвинявайки президента Ердоган и неговото семейство в "участие в незаконна дейност." Експерти по енергетика не изпитват голямо доверие към руските твърдения. Сблъсъкът не продължи дълго - след това Путин и Ердоган затоплиха отношенията си един към друг, дори размразиха сделката за съвместен газопровод, която те временно бяха спрели поради дипломатическия скандал.

Последната партида от изтеклите имейли също така разкрива вътрешните усилия на правителството в Турция да репресира свободната преса и социалните медии. В съобщението си за огласяване на имейлите на Албайрак "Уикилийкс" пише: "Редица имейли показват, че след протестите от 2013 г. заради Парка Гези Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е инвестирала в контролирането на социалните медии, включително наемането на хора за работа в Туитър, за да влияят на съобщенията в социалната платформа, въпреки че блокира нормалния достъп през интернет до нея само в рамките на Турция."

На фона на вълната от антиправителствени протести през 2013 г., турското правителство създаде екип с личен състав от 6000 души с направление към социалните медии, който да популяризира линията на управляващата партия и да отблъсква критиките към правителството на Ердоган.

След провалилия се опит за преврат през юли, Ердоган затвори десетки хиляди военни и цивилни служители и смаза и без това вече ограничената свобода на медиите в страната. В съобщението за последния огласен масив от имейли основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж каза: "Контрапревратаджийските усилия на правителството отиват далеч отвъд тяхното изразена цел за защита на държавата от втори опит за гюленистки преврат и сега основно са насочени към кражбата на активи и премахване на критици."

Турция е на 151 място от 180 страни в индекса за свобода на пресата за 2016 г. на "Репортери без граници", зад страни като Таджикистан, Русия, Пакистан и Зимбабве. Според Комитета за защита на журналистите Турция също така изпревари Китай по брой затворени журналисти. Само миналия месец Турция затвори 120 журналисти.

Не за първи път "Уикилийкс" взе на мушка Турция. През август беше публикувана база данни на партията ПСР. Правителството реагира като прекрати достъпа до интернет страницата на "Уикилийкс", която остана трудна за достъп в Турция. 

----

Роби Грамер, "Форин полиси".