Кристиано Роналдо закономерно и очаквано стана носител на "Златната топка" на седмичника Франс Футбол за 2016 г. Острието на Реал Мадрид изпревари в анкетата големия си конкурент Лео Меси и французина Антоан Гризман.

Съмнения за това, че португалецът ще прибере отличието за четвърти път, на практика липсваха и се очакваше единствено организаторите да обявят името му на тържествената церемония днес в Париж.

Роналдо не успя да присъства на събитието заради ангажиментите си с отбора на Реал Мадрид, който тази седмица замина за Япония за участие в световния клубен шампионат. Асът на "белия балет", победител в анкетата за 2008, 2013 и 2014 г, се доближи максимално до рекордьора по спечелени "Златни топки" Лионел Меси (5).

Тази година приключи договора за сътрудничество между ФИФА и френското издание Франс Футбол, който бе подписан през 2010 г. Оттогава ФИФА избираше носителя на приза с помощта на селекционерите на националните отбори, капитаните на тимовете и представители на пресата. Сега международната централа по същата схема провежда отделна анкета от тази на France Football.

Роналдо спечели първия си приз за най-добър футболист през 2008, а Меси го наследи следващата година. Оттогава двамата доминират в световния футбол и не допускат друг играч да се намеси в спора за отличието. Системата за определяне на най-добрия футболист в света на Франс Футбол тази година претърпя значителни изменения и най-важното от тях е новата схема на гласуване. Победителят сега бе определен само от журналисти (173-ма), без участието на селекционерите и капитаните на националните отбори. С реални шансове да изпреварят Роналдо бяха само Меси и Антоан Гризман. Португалецът имаше изключително успешна 2016-та година, като отбеляза победната дузпа във финала на Шампионска лига срещу Атлетико Мадрид, за да донесе на Реал 11-ти трофей от надпреварата, а след това изведе националния си отбор до триумф на Европейското първенство във Франция. Големият му конкурент Меси тази година завоюва три трофея - Ла Лига, Купата на краля и Суперкупата, както и сребро от Копа Америка, но това нямаше как да му стигне, за да се пребори с Роналдо. Нападателят на Атлетико Гризман пък имаше уникален и исторически шанс да пребори двамата титани, но не успя да се справи със задачата си да донесе злато за страната си Франция на домашното Европейско първенство.

Сливането на наградите на Франс Футбол и ФИФА през 2010 г. бе абсолютно логично с оглед на това, че в периода от 2005 до 2009 г. победителите в двете анкети неизменно бяха едни и същи - Роналдиньо, Канаваро, Кака, Кристиано Роналдо и Меси. Сега със сигурност ФИФА също ще награди португалеца, но в собствената си анкета и наградите за него просто са две. Призът на Франс Футбол определено не е по-маловажен от този на световната централа, тъй като често в предните години някои треньори и футболисти даваха гласа си за този играч, който според тях е по-добър въобще, а не само през изминалата година. Други пък демонстрираха прекалена лоялност към съотборниците си и гласуваха демонстративно за тях, без да се съобразяват с постигнатото от конкурентите им.