Още един гигант от времето на соца си отива. „Сирма Приста“, наследникът на някогашния млекозавод, спира работа. Вече са връчени предизвестията на десетина от останалите във фирмата 39 служители, скоро ще ги последват и други. Производството е прекратено, складовете и търговската част продължават да работят, тъй като все още има непродадена продукция. Вероятно обаче още в близките дни стоките с марка „Приста“ ще изчезнат от търговската мрежа. Започва и затваряне на фирмените магазини. Решение за прекратяване на дейността все още няма, но и ръководството, и работещите във фирмата нямат големи надежди, че нещата ще се оправят.  

Дотук са освободени осем човека, но връчването на предизвестия тече, обясни зам.-директорът на дружеството Георги Василев. Основният проблем според него е липсата на прясно мляко, чиято изкупна цена е достигнала 0,95 лева. При цена на сиренето 5 лева и необходими 7 литра мляко за килограм сирене, сметките не излизат. А през зимата разходите скачат рязко и няма с какво да се покрият. 3-4 човека от производството още не са освободени, а ръководството на фирмата има готовност да извика обратно на работа и други, ако ситуацията се подобри след Нова година. Особен оптимизъм, че това ще се случи обаче всъщност няма.
В най-добрите си години в млекозавода работеха 150 човека и тогава той преработваше по 100 тона краве мляко дневно, а правеше допълнително овче и козе сирене. В последно време през него са минавали по 5-6 тона мляко за седмица. Производствените помещения и технологични линии са разчетени за огромни обеми, каквито вече липсват. След влизането на страната в Европейския съюз и прилагането на евростандартите в производството на краве мляко, производството му рязко спадна. Няколкото останали в областта по-големи ферми предпочитат да продават млякото си чрез млекомати или в собствени магазини, както и да произвеждат сами сирене и кашкавал. Така за преработвателите без собствена суровина настават трудни времена. Допреди време „Сирма Приста“ успяваше да си осигури внос от Румъния, но и там фермите се реорганизираха и продават млякото си у дома. За последно сурово мляко е купувано от Плевенско, но и този източник вече е пресъхнал.
След приватизацията си през 1998 г. „Сирма Приста“ премина през няколко смени на собствеността. Дълги години фирмата бе регистрирана във Велико Търново, а от 2013 г. седалището е в София. Към момента тя се представлява от Красимир Любенов, а в Съвета на директорите са още „Стрейт груп“ ООД и „П.Р.М. - груп“ ЕООД. Мандатът им е изтекъл на 16 февруари тази година, но в Търговския регистър липсва информация за проведено след тази дата събрание на акционерите.
Предприятието като съвкупност е заложено като обезпечение по кредит за 517 293.99 евро - остатък от отпуснат през 2011 г. заем за 5,3 млн. евро от „Гоф Хотелс Мениджмънт Лимитид“ - Виржински острови.