Огромната част от собствениците на фирми в България се опитват да ги ръководят, без да имат необходимите управленски и мениджърски умения. За разлика от Германия, където мениджърите на фирми по правило са учили за това, у вас не е така. Това заяви за „Утро“ топ консултантът по Теория на ограниченията Кристоф Ленхартс, който изнесе в Русе серия лекции на тема „Подобряване на процесите в организацията чрез управление на тесните места“.
Много често основателят и собственикът на фирмата е великолепен професионалист, но лош мениджър. Разбира се, той може да си наеме такъв, но да се открие подходящият човек невинаги е лесно, посочи Ленхартс. Консултантът определи за свой най-сложен казус именно такъв случай със собственик на строителна фирма в Германия, който се оказал тясното място, т.е. слабото звено в нея, тъй като се опитва сам да взема всички решения по всякакви въпроси. Беше трудно, но го убедихме да делегира повече права на подчинените си. И когато скоро след това човекът почина, фирмата успя да оцелее и продължи да работи, разказа консултантът. 
Кристоф Ленхартс изнесе лекциите си в Русе по покана на Мартин Йорданов, собственик на русенската „Ричмарт“. За семинара бяха дошли предприемачи отразлични места, някои чак от Южна България. 
Мартин Йорданов сподели пред „Утро“, че такива срещи с топконсултанти ще се организират и занапред, за да се превърне Русе в истинска Академия за предприемачи.