Силите на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) завзеха Палмира със скритото съдействие на САЩ и Саудитска Арабия, които оставиха нейните главорези да се изтеглят от иракския град Мосул.

Сирийската армия и опълчението се изтеглиха от централните райони на Палмира и заеха позиции в околностите на града. Това съобщи за телевизия „Ал Ихбария“ губернаторът Талял ал Барази на провинция Хомс. По думите му решението е взето от сирийското командване. От вчера терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) води офанзива срещу града.

Руският Център за помирение на враждуващите сили в Сирия съобщи, че в офанзивата срещу Палмира участват над 4000 джихадисти от ИД. Те искат да се укрепят в центъра на града, за да избегнат ударите на руската авиация. Тя Не нанася удари по жилищните квартали на града.

По данни на военните ИД е прехвърлила срещу Палмира значителни сили от северния град Рака. Там силите, контролирани от международната коалиция, спряха активните бойни действия срещу терористите. Освен тона големи резерви и бойна техника ИД е прехвърлила в Палмира от района на Дейр ез Зор. "По-рано разузнаването разкри прехвърлянето на 5000 бойци на ИД в Раса и Дейр ез-Зор от иракския Мосул“, казва се в съобщението на центъра.

През октомври военно-дипломатически източник в Москва разкри пред РИА-Новости, че САЩ и Саудитска Арабия се договориха да се предостави на ИД възможността за безопасно изтегляне от Мосул, за да хвърли частите си срещу контролираните от сирийското правителство Палмира и Дейр ез Зор.

В същото време на северния град Алепо сирийската армия завзе още райони от източно Алепо, откъдето най-малко 10 000 жители избягаха в контролираните от правителството западни райони на града.