Съдебният процес за атентатите от 22 март 2016 г. срещу летището в Брюксел и метрото в центъра на белгийската столица беше отложен, предаде за БТА белгийската агенция Белга. В четвъртък Федералната държавна служба на правосъдието уведоми с писмо председателя на съда, че новото дело на обвиняемите няма да бъде готово преди 10 октомври - деня, в който се сформира състава на съдебните заседатели. Министърът на правосъдието Винсент Ван Кикенборн потвърди забавянето по Радио 1 в петък, въпреки че каза, че ще отнеме седмици, а не месеци.
По делото за терористичните атаки от 22 март 2016 г. обвиняеми са девет души, които трябва да се изправят пред брюкселския съд, за което са изградени отделни стъклени кабинки. Понеже кабинките са напълно изолирани, обвиняемите могат да разговарят само с адвокатите си през лента от дупки в стъклото на кабинките. Кабинките имат и малък процеп, през който може да се разменят документи.
Нарушаване на права
На разпоредителното заседание на 12 септември защитата посочи, че тези кабинки нарушават правото на защита, а с решение от 16 септември съдът прие [аргументите на] защитата и постанови кабинките да бъдат премахнати и заменени. Това трябваше да стане преди изслушването на 10 октомври, когато трябва да се събере състава на съдебните заседатели. Но този краен срок сега изглежда нереалистичен, съобщи Федералната публична служба за правосъдие в четвъртък в писмо до председателя на съда. В петък министърът на правосъдието Винсент Ван Кикенборн потвърди забавянето, което може да достигне няколко седмици.
Попитан дали това решение не е могло да бъде взето по-рано и по този начин да бъде избегнато забавяне, министър Ван Кикенборн отговори, че само на подготвителното изслушване се изслушват всички страни, след което председателят [на съда] може да вземе решение. "Едва на подготвителното заседание се определят обстоятелствата, при които се води процесът. Председателят има последната дума. И тя каза, че (тези кабинки) не са съвместими с Европейската конвенция за правата на човека, “, каза министърът.
Ван Кикeнборн посочи, че точната продължителност на отлагането подлежи на консултация между председателя на съда и председателя на Федералната публична служба по правосъдие."Всеки има своята роля в това, но министърът на правосъдието не е страна в този процес. Ако аз правя изявления по този въпрос, мога да застраша процеса."
"Но предполагам, че забавянето ще бъде ограничено. Няма да е въпрос на месеци, по-скоро въпрос на седмици", заключи Ван Кикенборн.
 Освен деветимата обвиняеми, брюкселският съд ще изслуша най-малко 372 свидетели по време на процеса за атаките от 22 март 2016 г. в Завентем и Брюксел. Сред свидетелите са жертви и техните близки и лица, които са участвали в оказването на първа помощ, а също - следователи, полицаи, вещи лица, свидетели, хора от разузнаването и морални свидетели.
(Новина, избрана от белгийската агенция Белга  за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)