Изпълкомът на Международната федерация по борба (UWW) взе революционни решения в навечерието на първото световно в неолимпийските категории в Будапеща, което стартира утре.

От 1 януари 2018-а схватките ще са в два дни, а меренето ще е всяка сутрин. „Така искаме да запазим здравето на състезателите, които свалят по 6-7 кг и веднага след кантара излизат да се борят – заяви Цено Ценов, член на изпълкома на UWW. "По този начин ще ограничим и ползването на забранени стимуланти, които често се вземат след подобно драстично отслабване”.

До юли ще се експериментират и различни правила, някои от които ще влязат в сила 6 месеца по-късно. Една от новостите е след нулево равенство да не се дава победа на съответния борец, който е бил по-активен, а и двамата да се дисквалифицират. "Да, драстично е, но иначе класическата борба ще загине”, продължи Ценов.

Засега наказани рефери от игрите в Рио 2016 няма. Санкции обаче се очакват, след като приключат разследванията срещу някои арбитри, които се подозират в задкулисни игри на олимпиадата.

Същевременно четирима българи бяха преизбрани в комисиите на UWW. Президентът на БФ Борба Валентин Йорданов остава в тази, отговаряща за Залата на славата; Белчо Горанов продължава в юридическата; Стефан Стругаров – в медицинската; а Силвия Бакалова – в женската. За първи път България има вицепрезидент в световната централа. Цено Ценов, който е и шеф на европейската федерация бе единодушно избран сред петимата заместници на сръбския шеф Ненад Лалович.