Добри цени, високо качество, непрекъснато усъвършенстване на моделите, движение в авангарда на модата, а не след нея и нечувано дълга гаранция - това е рецептата на „Киа“ за налагане на пазара и тя работи много добре. Поредното доказателство ще бъде представено в Русе от дилъра на малката „СИА Кар“ - това е първият изцяло електрически модел на корейците „Соул“, който вече премина няколко теста в страната и неизменно доказа, че написаното в техническия му проспект е истина. Автомобилът ще бъде на разположение за пробно шофиране от понеделник, 12 декември, до петък, 18 декември, от 9 до 17 часа в комплекса на марката на бул.“Трети март“ 56.
„Киа Соул“ EV е базирана на стандартната версия на модела от последното поколение и се задвижва от електрически мотор със 110 к.с. и въртящ момент от 285 Нм. Задвижващите колела са предните, а трансмисията е автоматична, вариаторна. Ускорението до 100 км/час отнема 11,2 секунди, максималната скорост на движение е 145 км., като с напълно заредени батерии могат да бъдат преминати 212 км, сочи фирмената информация. Това означава посоченото разстояние да се измине с ток за 1.50 лева и респективно с електроенергия за 1 лев, колкото струва билетчето за градския транспорт, да се изминават около 150 км.
Енергията си електрическата „Киа Соул“ EV черпи от литиево-йонна полимерна батерия с 8 модула и капацитет 27 kWh.
„Избрахме литиево-йонна полимерна батерия, тъй като тя има редица предимства пред литиево-йонната - по-голяма ефективност, опростена клетъчна структура (по-малко части), по-ниски разходи, повишена сигурност и надеждност, лекота на производство в различни мощности и форми“, обясняват от компанията.
Акумулаторът е снабден с охлаждаща и отоплителна системи, като за пълното му зареждане са необходими 5 часа. Налична е и опция за бързо зареждане, отнемащо 33 мин. 
Подобно на стандартния модел електрическата версия е със забележителна визия и атрактивни екстериорни акценти. Новата външност запазва отсечените линии и квадратна форма, като предлага допълнителен „блясък“ чрез LED дневни светлини, LED стопове и 16-цолови алуминиеви джанти с аеродинамична форма.
 Стандартно „Соул“ EV се предлага с ABS, BAS, ESC, HAC, VSM, ESS, TPMS, климатроник, система за безключов достъп, навигация, камера за движение на заден ход, парктроник, Bluetooth, ел. стъкла, круиз контрол и др. Един от любопитните акценти е, че при движение с над 20 км/ч се включва звуков ефект, за да могат пешеходците да чуват иначе напълно безшумния автомобил.
За десерт остава новината, че в русенското дилърство на „Киа“ на бул. „Трети март“ 56 вече има електростанция за безплатно зареждане на всякакъв вид електромобили, а в началото на новата година такава станция ще заработи и в центъра на Русе.