Това правителство не е обмисляло механизъм, за да може Северна България да навакса трагичното си изоставане в инфраструктурата. И пари не били мислили откъде ще вземат. Това коментира депутатът Искрен Веселинов след вчерашния блиц контрол, на който отново бе поставен въпросът за изграждането на магистралата Русе-Велико Търново. Веселинов допълни, че с дадените 1 млрд. за санирането е можело да се направи цялата магистрала. 
По думите му вицепремиерът Томислав Дончев е декларирал желание за дебат и политически консенсус по темата за инфраструктурното развитие на Северна България. Веселинов обаче е категоричен, че докато Министерски съвет или парламентът не приемат акт за това, загрижеността за развитието на половината страна остава само на декларативно ниво. 
А иначе, за да бъдат изградени основните инфраструктурни обекти в Северна България -  магистралите „Хемус“ и Русе-Велико Търново, скоростния път Видин-София и тунелът под връх Шипка, са необходими инвестиции от порядъка на 5 млрд. лева.
Депутатът за пореден път подчерта установените смазващи диспропорции в инвестициите в Северна и Южна България от влизането ни в Европейския съюз. 
Съотношението е почти 1:4, а по отделни програми като „Транспорт“ - 1:6. За новия планов период тази диспропорция достига 1:30. Въпреки че европейските средства следва да са насочени към заличаване на разликите в развитието на регионите, в нашия случай те драматично ги увеличават, което рефлектира пряко върхо икономическото развитие, доходите и демографската картина на север от Балкана, коментира Веселинов.
Той припомни и думите на министър-председателя Бойко Борисов при посещението му в Русе през септември, когато стана ясно, че финансиране за пътя Русе-Велико Търново няма. Само година по-рано той прави категорично изявление, че до края на 2017 г. пътят ще бъде изграден като четирилентов. Подобни изявления създават впечатление за липса на последователна правителствена политика не само за изграждането на конкретния път, по който за последните десет години са загинали над 500 човека, но и за развитието на инфраструктурата в Северна България изобщо, посочи депутатът.