Външната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и изборите в Европа, след които могат да дойдат на власт популистки политици са основните рискове за стабилността на света през 2017. Това е заключението на икономическите експерти, участвали в изследването агенция на Bloomberg. На трето място в броя на възможните рискове отговорилите са посочили външната политика на Русия.

Администрацията на Тръмп в световните дела са посочили като заплаха 38% от участвалите в проучването. Източници на рискове са и възможните резултати от парламентарните и президентските избори в страни като Германия, Холандия и Франция, смятат 38% от респондентите. В същото време външната политика на Русия се счита за основна заплаха за стабилността от 16%.

Експертите смятат, че Холандия в страната, в която най-вероятно на изборите ще стигнат до успех популистите: 29% предполагат, че крайно крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс ще вземе първото място на парламентарните избори. 14% смятат, че Ангела Меркел може да напусне поста на ръководител на германското правителство през 2017 г.

Що се отнася до САЩ, експертите смятат, че най-вероятното събитие в управлението на Доналд Тръмп е да понижи данъчните ставки за физически лица и фирми (66% от анкетираните). Оттеглянето на САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) се счита за вероятно 12% от участниците в проучването. Депортирането на 2-3 милиона нелегални имигранти считат за вероятно 9% от участниците, изграждане на стена за защита срещу имигранти на границата с Мексико - 8%.

"Политическите рискове са голямо предизвикателство за 2017 г., коментира икономист в германската Commerzbank Питър Диксън. Според него много от проблемите, които възникват днес, напомнят на 1930 г. Експертът посочва, че тези паралели са финансова криза, покачването на протекционизма в икономиката и популизмът от двете страни на Атлантика. "Ние не трябва да надценяваме тези паралели, но ние знаем, че всичко това е свършило и трябва да приемем рисковете по-сериозно, отколкото сме го правили досега", - каза Питър Диксън.

Изследването е проведено от агенцията Bloomberg между 18-29 ноември и 146 икономисти са взели участие в него.