Силен интерес в строителния бранш предизвика обществената поръчка за дългоочакваната пълна промяна на кея и парка и ремонта на четири улици на обща стойност 16 386 020 лева. Девет фирми наддават за една от най-големите и апетитни поръчки на общината за тази година, стана ясно след публичното отваряне на офертите.
Прави впечатление, че най-много са фирмите - 5, които са подали оферти за реконструкцията на четирите улици, които свързват кея с центъра - „Баба Тонка“, „Църковна независимост“, „Райко Даскалов“ и „Славянска“. Сред тях са русенската „Интис“, софийската „Джи пи груп“, шуменската „Автомагистрали - Черно море“ и търговищката „Пътинженерингстрой-Т“. Последният кандидат е ДЗЗД „Русе паркове 2016“, като това всъщност е единствената фирма, подала оферти и по трите обособени позиции на обявлението. За строителните дейности по четирите централни улици са предвидени 5 816 712 лева.
Най-мечтаната от русенци промяна за благоустрояването на кея е привлякла обединение „Борела - Автомагистрали Черно море“ и консорциум „Дунав инфра“. Планирано е да се изгради зона за обществен отдих по крайбрежната ивица от района на жп прелеза на речна гара до ул. „Мостова“, като за това ще бъдат похарчени 7 389 908 лева.
Третият важен обект, който е включен в обществената поръчка и също ще придобие нов облик, е Паркът на младежта. За тази позиция оферти са подали русенските фирми „Дунав“ и „Никс-2002“. Освен че ще се направи реконструкция, там ще бъде изградена голяма детска площадка и фитнес площадки на открито, за което са планирани 3 191 398 лева. 
Предстои комисия да огледа техническите и ценови предложения, да извърши класиране на офертите и да определи изпълнители за реконструкцията на трите обекта. А иначе срокът за изпълнение на замисленото преобразяване ще отнеме максимум 16 месеца, като броенето започва след сключването на договор с изпълнител и след подписването на акт за откриването на строителна площадка. При добра организация се очаква същинските строителни дейности да тръгнат през месец май.