80-годишен пациент в Белодробната болница е починал на 30 ноември след преливане на заразена с малария кръв. Първоначално мъжът е бил на лечение в Университетската болница, където се наложило кръвопреливане, тъй като страдал от анемия. Прелята му била банка, взета от студент от Камерун по време на кръводарителска акция в Русенския университет, въпреки писмената му декларация в задължителната анкета, че е преболедувал малария. Така след повече от 70 години в Русе отново се появява малария. 
Смъртта на възрастния мъж се разследва и от здравните власти, и от Окръжна прокуратура. Зам.-министър Ваньо Шарков обеща резултати на 10 декември.
За случая в понеденлик вечерта съобщи  тв предаването „Господари на ефира“ и материалът логично предизвика лавина от реакции.
Информиран съм за починалия пациент в Белодробната болница, но няма потвърждение, че смъртта на пациента е свързана с кръвопреливането на заразената кръв. Фактите са, че има взета кръв от човек, който има данни, че носи причинителя на маларията, че тая кръв е преляна на човек, който е починал в диспансера. Кръвта отива в кръводарителния центъра в Плевен, но според законовите правила не се изследва за малария. Условията за изследване при такива заболявания са посочени в наредба на министерството, за да не се допускат граждани с такива болести. В момента най-важното е да нямаме случаи на заразяване на други хора. Оттам нататък да се проследи защо се е получило така, заяви директорът на Университетската болница д-р Иван Стоянов.
Пациентът е на 80 години и е постъпил Белодробната болница с тежка форма на пневмония на 26 ноември, като преди това е бил на лечение в Университетската болница с анемия и повръщане. В хода на диагностицирането му доктор от лабораторията на Тубдиспарсера открива находки на малариен плазмодий, тоест съмнение за малария, каза управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев. 
Веднага е изпратен сигнал в Министерството на здравеопазването и в Регионалната здравна инспекция за откритото заболяване и от получените резултати на другия ден се потвърждава малария.
Около 8 ноември в Русенския университет е имало акция за кръводаряване, където студент от Камерун е дал заразената кръв, като преди това по време на анкетата е казал на екипа на Кръвния център от УМБАЛ, че е боледувал от малария. Защо медиците не са обърнали внимание на това и са му взели кръв, предстои да уточни проверката в болницата, посочи д-р Дачев. И уточни хронологията на събитията по случая. 
На 16 ноември пациентът е постъпил в кардиологията на Университетската болница със силно изразена анемия. Там се налага да му се прелее кръв и е използвана точно дарената от африканския студент банка. На 26-и пациентът е приет в Белодробната болница с пневмония и на 30-и в 2 часа призори умира от прогресивно влошаване на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Аутопсия обаче не му е направена поради изричното настояване на близките му, въпреки че им е било казано, че при това положение е важно да бъдат огледани органите за уврежданията, които маларията може да им причини, обясни д-р Дачев. Той допълни, че на пациента е взета натривка, която е доказала малария и е потвърдила първоначалните съмнения на лекарката от лабораторията на Белодробната болница. 
Отказахме аутопсия на баща ми, защото го вкарахме в болницата с мисълта да му се помогне, а всъщност това нещо усложни и без това тежкото му състояние, но си беше контактен. В деня на смъртта му бях при него, разговаряхме, направи ми впечатление силното треперене на ръката, мислех, че нещо нервничи, а впоследствие се оказа, че това е един от симптомите на маларията, каза вчера Манушак Хачикян, дъщеря на починалия.
След кръвопреливането лекарите ме питаха дали баща ми е пътувал до Азия и Африка - разбира се, че не! После ми обясниха, че е заразен с малария, която се предава само по кръвен път. Бях шокирана, за мен това е забравена болест и това, което ми съобщиха, беше просто абсурдно, посочи Хачикян.
Тя ще изчака становището на проверяващите органи и тогава ще се посъветва с адвокат към кого и за какво да отправи иск.