Какво означава да закрием центровете и да не откриваме нови центрове? Означава да имаме мигранти на всяка една улица във всяко едно населено място. Това ли искаме за държавата?

Това заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова на брифинг в централата на ГЕРБ.

Бъчварова отговори на твърденията на Корнелия Нинова и Илияна Йотова за това, че не 160 млн. евро, а 101 млн. евро европейски пари ще получи страната ни за справяне с мигрантската криза, както и че ще се отварят още три бежански центъра, за които вицепремиерът в оставка обясни, че са площадки. Бъчварова отрече да има проблем с предоставените евросредства за мигрантите.

За Бъчварова нелепите лъжи, които се сипят показвали изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление. Нинова и Йотова от вчера насам ни направиха за смях в Брюксел, оплака се още вътрешният министър в оставка.

Според Бъчварова всяка една цивилизована държава си е изградила система от центрове с различен режим на пребиваване. Някой от тях ходил ли е на границата да види за какво става въпрос, запита още Бъчварова.

Тя бе категорична, че „става въпрос за кризисни центрове - площадки, на които да бъдат разположени фургони, ако се наложи при засилен миграционен натиск да бъдат приемани внезапно влезли голям брой бежанци”. „Това означава голяма площ - няколко десетки декара, ограда, площадка, върху която да могат да бъдат инсталирани 500 фургона, гарантиране на охраната и администрирането им. Фургоните се отопляват с климатици и предлагат електричество, вода и канализация. Фактът, че говорим за настаняване във фургони потвърждава, че става дума за временно настаняване. Тези фургона биха могли да бъдат използвани и в други ситуации, като природни бедствия. Трябва да сме съвсем безотговорни, ако не осигурим възможност за кризисно настаняване. В тези временни кризисни центрове бежанците ще престояват не повече от 1 месец. Това дава глътка въздух, ако има струпване на голяма група да ги преместване на едно или друго място, за да осигурим по-голямо спокойствие на българските граждани. България е транзитна държава, тези хора не искат да остават тук”, коментира Румяна Бъчварова.

Тя представи писмо от Юнкер до Борисов, както и питането на Йотова в ЕК. „На 16 септември има писмо на комисаря Аврамопулос до мен лично, в което потвърждава, че е получил 5-те апликационни форми за спешна помощ, които ще бъдат предоставени от Фонд „Вътрешна сигурност” на обща сума от 160 млн. евро. На 3 октомври пристига писмо на президента Юнкер до Борисов, в което също се потвърждава тази сума”, разясни силовият министър в оставка.

Тя изтъкна, че днес Корнелия Нинова твърди, че имало разминаваме между едната и другата сума. „В целия процес много пъти обяснихме, че става въпрос, че първата сума, която може да бъде отпусната е в рамките на 108 млн. евро и допълнителните 52 млн. евро, които са договорени с оглед на особеностите на проектите, които ще бъдат предоставени. Ние сме пратили апликационните форми и предстои те да бъдат гласувани и приети буквално тези дни. Аз вече си мисля, че такава безгранична глупост не може да съществува с тези аргументи и може би има умисъл тези пари да бъдат спрени”, каза Бъчварова.

Тя посочи, че спорът се разрази от вчера насам, когато Илияна Йотова е „размахала” отговор на нейн въпрос от 23 септември. „Във въпроса си тя посочва: „ЕК съобщи, че парите ще дойдат като спешна помощ от фондовете за вътрешна сигурност и бежанци, а допълнително ще бъдат положени усилия общата сума да достигне 160 млн. евро.”. По-нататък пита дали България е поемала ангажименти на срещата в Братислава за изграждане на центрове за настаняване на мигранти на своя територия с отпуснатите 108 млн. евро. Тя пита само за една част от тези пари и получава отговор за тези 108 млн. евро. В отговора, който тя е получила от кабинета на комисар Аврамопулос се казва: „допълнителните 18,9 млн. евро от Фонд „Убежище, миграция и интеграция” - част от първата сума, която ни беше преведена, са насочени към указване на подкрепа за създаване на три нови кризисни центрове за настаняване в България, за подобряване на условията за приемане, за модернизация и обновяване на един транзитен център, мерки за информация и реинтеграция”, изчете Бъчварова. Според нея „двете госпожи” не могат да четат официална документация.

Вътрешният министър в оставка изтъкна, че няколко пъти и в нейния отговор в парламента е посочено, че „изграждането на капацитет за първоначален прием на граждани на трети страни, което значи изграждането на три площадки, е в размер на 1,7 млн. евро. „Това е сумата от тез 18,9 млн. евро. Всички тези средства са осигурени за осигуряване на по-ефективния прием на бежанци в страната. 130 млн. лв. отиват за охрана на границата”, увери Бъчварова.

Тя посочи, че „двете другарки” се опитват да опровергаят този изключителен жест, който има към България, за да се подпомогне охраната на външната граница. „80% от средствата се дават за охраната и подпомагане сигурността на външната граница. Това при всички случай значи, че никой не си прави планове да прави тук депа, разпределителни центрове за мигранти.

Бъчварова изрази надежда тази тема да бъде затворена днес, защото ако продължи не знае с какви очи ще гледа колегите си, които направили всичко възможно да дадат европейски средства за България, коментира вътрешният министър в оставка.

Бъчварова обясни, че има двама души през последната седмица, които са влезли през границата. „На границата граничарите задържат незаконно преминалите и пазят да не минат други”, посочи още тя.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Валентин Радев заяви, че страната ни има най-малко проблем с мигрантите в сравнение със своите съседи. „Въобще не сме съгласни да отиваме в числа, които Нинова и Йотова не познават. Да, имаше инцидент в Харманли. Решен е инцидентът. Такива има и в много други държави. Защо е тази истерия? Още Румен Радев и Илияна Йотова не са влезли в президентството, а ние вече започнахме да си мислим за импийчмънт”, каза още той.