Един от седем души с ХИВ в Европейския съюз не знае, че е инфектиран и пренася вируса, причиняващ СПИН. Минават средно около 4 години, преди заразеният да получи диагноза, и почти половината новоинфектирани са в неведение чак до късните стадии на заболяването, показва доклад на Европейския център за превенция и контрол на заразни болести, цитиран в "Ройтерс".

Небрежността на хората към собствения им здравен статут застрашава усилията за борба със СПИН и целта на ООН да изтреби болестта до 2030 г., казват анализаторите на доклада. Към момента има поне 810 хиляди души в рамките на ЕС, които живеят с ХИВ, но поне 122 хиляди от тях не знаят, че носят заразата у себе си и поставят сексуалните си партньори и децата си в риск. Раннната диагностика обаче е ключова, защото колкото по-рано започне антиретровирусната терапия, толкова по-сигурно е, че вирусът няма да разболее човека от СПИН.

Броят на новозаразените всяка година обаче е стабилен и не намалява въпреки глобалните усилия на здравните служби. За ЕС числото е около 30 хиляди на година, а за света - около 2 млн. души. Сексът между хомосексуални мъже без презерватив продължава да е най-честият начин на предаване на вируса, отговорен за 42% от всички нови случаи в Европа, една трета са при хетеросексуални контакти и около 4% при инжектиране на наркотици.

Тенденциите в различните държави из ЕС са в широк диапазон. В Гърция, Литва, Румъния и Полша например има скок на диагностицираните случаи на инфектирани с ХИВ, докато в Естония и Португалия те намаляват. Според изчисленията на СЗО в Източна Европа и особено Русия има най-много заразени, като четири пети от новите случаи възникват там. В България официалния брой на преносителите на ХИВ е 2460 души.

Междувременно на Запад...

Експеримент с маймуни, проведен от Националния институт по алергии и заразни болести на САЩ, даде изненадващи резултати и идея за нов лек срещу ХИВ. Нов медикамент, разработен за чревни неразположения при хората, бил изпробван върху заразени с животински ХИВ маймуни и лекарството успяло да контролира вируса по начин, който досега не е постиган.

Медикаментът, разработен от японската фармацевтична компания "Такеда", успял да потисне вируса до степен, в която е вече неоткриваем в организма. Точно такава е целта на фирмите, работещи по ефективен лек срещу ХИВ - не просто да се контролира броят на вредните вирусни клетки в кръвта, а изобщо да се изличат. Това обаче се постига много рядко и задължително при ранен старт на терапията, а навременната диагностика е все още проблем. "Такеда" и американските учени вече са започнали да проверяват потенциала на продукта за приложение с тази цел и при хората.