Нов номер за събиране на пари стигна и до Русе. Схемата е насочена към фирмите и е проста, но много ефикасна. Куриер носи в офиса пратка, която получателят освобождава срещу цената на услугата и срещу още 5 лева наложен платеж. Подателят добре си е направил сметката, че за 5 лева малцина ще тръгнат да правят проблеми. В същото време след колкото повече бизнесмени има успех операцията, толкова по-добри са приходите.

Ако 10 000 фирми приемат пратката, се събират 50 000 лева, а ако се стигне до 100 000, сумата става още по-сладка.
За такъв случай сигнализираха вчера в редакцията на „Утро“ от кантората за недвижими имоти „Георги Тасков“. 
Във фирмата пристигнал куриер от „Спиди“ и връчил на Даниела Таскова пратка, ча чиято доставка се дължат 4 лева. Фирмата често получава служебни документи от други градове и г-жа Таскова платила доставката без да знае какво има в плика. Куриерът обаче чукнал касов бон за още 5.16 лева и го връчил за изплащане. 
Дадох общо 10 лева, отворих плика и прочетох писмото на луксозна бланка, в което благоевградското сдружение „Доброта“ ми благодари за „възрожденския дух и подкрепа, които съчетават грижа и подпомагане на възрастни хора и хора в неравностойно положение в тяхната естествена семейна среда, защото там където има добро, винаги има още“! Разбрах, че някой ме е измамил, но вече беше късно. Нито сме участвали в кампаниите на това сдружение от другия край на България, нито сме го чували. Казах на служителя на „Спиди“, че това е измама, но той отвърна, че е само куриер и не знае какво има в пратките. Когато решим да даряваме, знаем как да го направим, няма нужда някой да прави благотворителност от свое име с чужди пари, възмущава се Даниела Таскова. 
„Утро“ се свърза по телефона с председателя на „Доброта“ Георги Димитров, който троснато ни препрати към Фейсбук, където пишело за големите дарения на сдружението. Последното било в село в Югозападна България, където били раздадени 150 шарана за Никулден. Не успяхме да питаме нервният г-н Димитров как набелязва дарителите за добрия си финансов модел, тъй като той побърза да затвори, за да спрат неудобните въпроси.
Опитите ни да получим коментар от „Спиди“ не дадоха резултат, но неофициално служител от компанията заяви, че такава схема има и работи на принципа капка по-капка вир става. Получателите на непоисканите благодарствени писма недоволстват, но никой не стига по-далеч, а и за 5 лева няма да се задействат нито полиция, нито прокуратура. Единственият начин да се избегнат натрапените добрини на „Добрина“ на стойност десетина лева е просто да се отказват съмнителни пратки. Тогава те трябва да се върнат при подателя.