Турският разузнавателен спътник „Гьоктюрк-1“ бе изстрелян днес следобед от космодрума Куру във Френска Гвиана, съобщава Анадолската агенция.

Спътникът е предназначен за разузнавателните цели на турските въоръжени сили и ще осигурява снимки от земната повърхност по целия свят с висока резолюция, като се очаква броят им годишно да надвишава 60 000, за около 90 минути ще обикаля земното кълбо и ще се движи в ниска орбита. Фотосите ще се приемат от наземната сателитна станция на военно-въздушните сили на Турция.

Създаването на спътника е дело на италианската фирма Telespazio и френската Thales Alenia Space, конструиран е в космическата база край Кан. Пускането му в орбита бе наблюдавано от президента Реджеп Ердоган, който подчерта, че е наложително страната да предприеме решителни стъпки в това направление. Той припомни, че спътникът „Расат“ е изстрелян от Русия, а „Гьоктюрк-2“ – от Китай.

„Днес отбелязваме нова стъпка, този спътник е много по-добър от предишните и ще бъде от изключителна полза за въоръжените сили с високите си технологии. Той притежава потенциалните възможности да възпроизвежда точно горските площи до половин метър над тях и да показва широк спектър на замърсяванията в моретата“, коментира президентът. Той подчерта, че Турция е успяла да свали външните си зависимости наполовина – от 80% на 40%, след като някои западни държави са се отказали да продават стоки от оръжейната си индустрия на страната. Ердоган отбеляза още, че отбранителният сектор трябва да се подготви да покрива нуждите си самостоятелно, макар страната да е член на НАТО заедно с другите европейски страни, от което не последва подкрепа за членството й в ЕС.