„Бигбендът в акция“ са нарекли предпразничното си коледно турне 17 мощни музиканти, за които джазът е начин на съществуване. Формацията е Ангел Заберски Биг Бенд, а в нея свирят имена като тромпетиста Михаил Йосифов, саксофонистите Димитър Льолев и Стефан Бъчваров, тромбониста Владислав Мичев, басиста Борис Таслев, китариста Александър Логозаров и перкусиониста Стоян Янкулов Стунджи. В „бандата“ има и двама чужденци - испанецът Арнау Гарафе /тенор саксофон/ и македонецът Иван Иванов /баритон саксофон/. Самият Ачо Заберски, освен че е автор на повечето композиции и аранжиментите, по време на концертите неизменно е на пианото. 
Предколедното турне с нова авторска музика тръгва на 9 декември от Добрич, в Русе е на 11-и в Голямата зала на Доходното здание. 
Десет дни след Заберски Биг Бенд ценителите на изисканите музикални радости ще получат още един предпразничен подарък. Това е концертът-спектакъл на българския Франк Синатра - Васил Петров, който тръгва на предпразнично турне от 15 декември от НДК в София. Новият проект на джазмена с вълнуващо дълбок глас „Swing Christmas“ включва коледна музика с нови аранжименти в суинг, джаз, блус и валс. 
В Русе Васил Петров ще пее в Голямата зала на Доходното здание на 21 декември. Той ще излезе на сцената в компанията на Станислав Арабаджиев (пиано), Димитър Сираков (контрабас) и Никола Горялов (ударни). Всяка от 16-те композиции в програмата е като подарък-изненада с неочаквана интерпретация. Певецът ще представи както класически, така и по-малко популярни коледни песни и нова авторска музика - „Rudolph the red nosed reindeer“, „White Christmas“, а също широко известните и любими „Let it snow“, „Jingle bells“ и „Ave Maria“. Публиката ще се наслади и на изпълненията на класически балет от Vaya Dance studio с хореография на Ваня Рошкова. 
И за двата концерта русенци могат да си купят билети от билетния център на ул.“Симеон Велики“ 6, като за Васил Петров билети се продават и в Доходното.     У