С 6 процента ще вдигнат заплатите на музикантите от Бигбенда догодина, стана ясно вчера на комисията по култура. Предложението на д-р Теодора Константинова и на д-р Камен Милков е за увеличение от 15%, но главният финансист на Общината Емилия Пенева обясни, че толкова рязък скок не е по силите на бюджета. Тя напомни, че миналата година заплатите на бенда са били вдигнати с 3% и обеща през 2015 и 2016 години те да вървят нагоре с по 5%, а вносителите приеха реалността.
С новите 6% най-ниската заплата в духовия оркестър ще бъде 410 лева, а най-високата - 614 лева. Диригентът Димчо Рубчев ще получава 1130 лева. Така средната заплата в бенда от 544 лева става 567 лева.
През следващата година Общината ще отпусне и 4000 лева за закупуване на нова валдхорна. При наличието на резерви ще се отпуснат и още 3000 лева за друг музикален инструмент. Общият бюджет на Бигбенда през 2014 година ще бъде 220 124 лева.
В комисията по култура обсъдиха и възможността Бигбендът да продава свои компактдискове. В момента оркестърът има 5000 диска със свои изпълнения, а идеята e част от тях да се реализират чрез Информационния туристически център. За да се продават записите обаче, е необходимо да се плаща на агенцията за авторски права „Музикаутор“.
Когато дисковете не се продават, а се разпространяват с рекламна цел, цената е 20 стотинки на диск. Ако те се продават, тогава се плаща процент от търговската цена. Ако 1 диск струва 10 лева, то ние ще трябва да внесем по левче за всяка бройка, даде обясни пред комисията Димчо Рубчев.   
Кметът Пламен Стоилов коментира, че бендът е приоритет на Общината и въпросът с разпространението на неговите записи ще бъде уреден. Първо предстои юридически да решим нещата, а след това ще намерим пари и за авторските права, увери той. Според Стоилов приходите от продажбата на дисковете ще допълни бюджета на бенда.