Когато преди малко повече от година англичанинът Терънс Оуен Гилиган пристига в България, той идва с намерението да се засели тук и тихо и спокойно да се наслаждава на пенсионерските си години. Така и става. За около шест месеца. Защото след това внезапно се изяснява, че Тери се е пенсионирал малко преждевременно. Неговите умения и професионализъм в специфичния му занаят са не просто необходими, а направо наложително нужни за една русенска фирма. 
Какво е заниманието на Тери Гилиган? 
Тери Гилиган е... майстор месар! 
„Когато бях малък, моят баща ми заяви: „Можеш да станеш едно от тези три неща: месар, дърводелец или електротехник. Избирай!“. И аз избрах професията на месаря. 12-годишен започнах работа - тогава това беше възрастта, от която имаха право да ме вземат да работя след училище и в съботите. А щом навърших 15 години, започнах да работя постоянно и редовно - това вече беше станал моят истински занаят, който ме увличаше все повече и повече. Човек ще си рече - ама какво толкова може да има в тази касапска професия?! Как какво?! То това си е своеобразно изкуство. Трябва да знаеш абсолютно точно кое месо как да разфасоваш, кое по какъв начин да отрежеш, какво да правиш след това - защото месото от една част на животното е подходящо за един вид ястия, от друга - за съвършено други“, обяснява Тери Гилиган. 
Той е работил в Манчестър
където сигурно и сега биха се радвали да видят приветливо засмяното му лице. Но ето че когато преди около година Тери се пенсионирал, заедно със съпругата си решили да сменят английския си дом с България. И така сегашният им адрес започва със „Село Дъскот, Павликенско“. Решението на родения в малкото селце в Уелс Глен Керсог майстор месар и неговата съпруга, холандката Мачтелд Ван ден Хаак, да сменят британския пейзаж с хълмовете край Дъскот, идва след като от 2005 година семейството на няколко пъти идва на почивка в балканската държава. Харесва ни, много даже ни харесва, засмива се Тери. И обяснява: 
„За мен това село, Дъскот, е най-красивото на света! То се намира на малък хълм, много е живописно и най-важното е, че е будно и спокойно! Имам много кучета и като изляза да се разхождам с тях, наоколо не се чува нищо и никой не се вижда. 
Спокойствие, тишина - разкошно е! 
Освен това оттам се открива невероятна гледка към Стара планина. А Велико Търново е само на 35 километра. Откакто сме се заселили в Дъскот, вече ходихме шест пъти във Велико Търново на оперни спектакли, на класически концерт на открито, на балет“. 
В началото на българския си период Тери отглеждал и няколко овце. А след това го засърбели ръцете и си направил страница в социалните мрежи, в която решил да дава съвети на свои сънародници как точно да транжират и разфасоват месо за различни видове ястия. Очевидно както е с някои други професии, за които казват, че, примерно, бивш журналист или бивш алкохолик няма, така е и с майстора месар Тери Гилиган. При положение, че е натрупал планини от умения, грехота би било да не ги сподели с някого. Към това се прибавя и желанието му да упъти свои сънародници, които също като него са избрали за нов адрес България, и да ги улесни със съвети как да си подготвят и в новите условия месото така, че сутрин да се радват на традиционната английска закуска с беконче, с английски наденички и черен пудинг. Още повече, че самият той готви прекрасно и с огромно удоволствие.
И тук се налага да отворим една скоба - и да издадем, че 
съпругата на Тери, холандката Мачтелд е... вегетарианка! 
Как и къде са се открили касапинът Тери и препитаващата се със зеленчуци, варива и плодове Мачтелд си остава тяхна семейна тайна. Истината, която е достъпна за близките приятели на англичанина, гласи, че в техния дом готвачът е той. При това готви на две различни печки и, естествено, в различни съдини - има си отделни комплекти за ястията с мръвки на Тери и други за „чистите“ храни на Мачтелд. 
И така - Тери Гилиган започва да публикува свои съвети, да споделя опит, да обяснява как точно може да се разфасова месото, за да се получи, примерно, коремен бекон, а от него пък да се направи руло, как да се подходи, за да се получи осолен гръбен бекон, що е то френски рак стек, роле от цяла плешка, барбекю ребърца, стек от бут „Силвър сайд“, Т-бон стек с кожа и разни други такива ценни и много даже прагматични съвети. 
Постепенно страничката на майстора събира почитатели, като в един момент надхвърля неговия замисъл - за напътствия към сънародници, просто ей така. А в това време въпросната страница прави впечатление също и на хората, които управляват русенската фирма „Голямо Враново инвест“. Завоювали сериозен авторитет на местния пазар със своите доказано чисти, вкусни и качествени продукти, русенци търсят нови възможности да разширят асортимента си, като спазват основното си правило: да уважават своите клиенти като самите себе си. 
Заинтригувани от това, което споделя Тери Гилиган, от „Голямо Враново инвест“ му се обаждат 
и предлагат да се срещнат. „Случайно се запознах с Вихрен Димитров, който е изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново. Естествено, стана дума и за свинско месо. Това живо ме заинтересува като професионален месар и той ме покани да гостувам на свинекомплекса. Решихме да си сътрудничим и станах чест гост тук, обучих технолозите да правят суровосушен бекон, хамон и редица още нови продукти, а също така и да транжират месото по начина, по който го правим от векове в Англия. Това не беше толкова лесно, колкото звучи, тъй като имаме различни вкусове, кухня и стилове на подготовка на месото. Заедно положихме много усилия да създадем за вас най-добрите нови продукти и да ги представим на балканския пазар!“, разказва Тери Гилиган. 
Подготовката за новата гама продукти да се появят на щандовете в деветте русенски магазина и в петте софийски е в ход. Очаква се, че до средата на декември
английските чудеса, вдъхновени от майстор Тери Гилиган, ще са на витрините
и щандовете на известната русенска месарска фирма, така че за коледния обяд българите да си разнообразят трапезата. Плановете на „Голямо Враново инвест“ са не след дълго те да започнат да изнасят част от тази продукция за Гърция, а защо не скоро след това и в Англия. Неотдавна една голяма част от новия асортимент, който предстои да зарадва в скоро време русенската и столичната клиентела на фирмените магазини, бе показана на специално изкусително парти в хотел „Рига“. Повечето от ароматните деликатеси бяха приготвени лично от майстор Тери Гилиган, който сложи белия калпак и се развихри в кухнята на „Панорама“. Творческото партньорство между Тери и шеф готвача Лъчезар Лачев, който пък се е заел с друга нова продуктова гама за „Голямо Враново инвест“, пожъна бурни възторзи у гостите на партито.  
Самият Тери Гилиган за Коледа ще се събере със свои сънародници и обядът ще представлява традиционна пуйка. На Бъдни вечер ще бъде с българските си комшии - и менюто ще бъде българско, като се спази традицията за постните ястия. Е, чушки с боб - това е само за жена ми, засмива се Тери. И обяснява, че на него много му харесва българската кухня - любими са му шкембе, много харесва палачинка с пиле и зеленчуци, картофки по селски. Един комшия му е направил кисело зеле и англичанинът отсега предвкусва какви чудесии ще могат да се приготвят през зимата. 
От родната кулинарна книга любимото му ястие е гамън - в други страни го познават като хамон. 
Суров гамън е идеалното мезе за бира или вино
казва месарят. По принцип от гамън могат да се приготвят пържоли, пекат се на скара и се поднасят с резен ананас, рохки яйца на очи и гарнитура от пържени картофки и зеленчуци. Гамън дава много възможности за поднасяне, които Тери Гилиган щедро споделя със своите български приятели. 
Ето и част от неговите предложения:  
Можете да си приготвите английска закуска от няколко тънки резенчета бекон, плюс английски наденички, 1-2 яйца, печен боб, домати, гъби и няколко филийки препечен хляб. 
„Прасенце в одеяло“ - колбас, увит в бекон, запържен или на скара, като основно месно ястие, към него вървят картофки и зеленчуци.
Нарязани ивици гамън, дебели около 2,5-3 сантиметра, са идеални за приготвянето на котлет от сварен или пържен бекон, който върви чудесно с кисело зеле и картофено пюре. 
За „най-английски“ се смята сандвичът с бекон, направен от две парчета пържен или грилован бекон върху пресен хляб, леко намазан с краве масло.