Трябва да пиеш повече бира, за да добие гласът ти дрезгавост!
Този съвет на Евгени Димитров-Маестрото чул фронтменът на русенската група „Експлисит“ Симеон Стефанов по време на участието на бандата в конкурс на „Шоуто на Слави“. А причината - все още неошлайфания и звучащ по детски глас, който имал нужда от повече твърдост и мъжкарско звучене. Малката подробност обаче била, че и тогава, през 2015 година, и сега 22-годишният вокалист на групата не близва алкохол. Споделя, че не е привлечен нито от вкуса, нито от идеята да се забавлява, като обръща чашки, освен ако не са с вода или чай.
Категоричната му позиция против алкохола не успяла да обърне дори реалността в Англия
където Симеон завършва висшето си образование. Там той с очите си всекидневно вижда пораженията от злоупотребата с „веселие“, резултатите от бурните купони и прибирането на четири крака, които съпровождат студентския живот. Именно пороците са сред основните теми, които провокират Симеон и членовете на група „Експлисит“ да творят, да „говорят“ чрез песните си значими проблеми и каузи, а последният такъв техен удар е парчето им „Български идиот“. То е вдъхновено от гласовитите българи, които изразяват недвусмислената си позиция по площади и улици в големите градове на страната с искане за оставка на правителството и вълната от недоволство конкретно по отношение на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
Идеята на „Експлисит“ е категорично да изразява мнения за човешките пороци
Името на групата в превод означава „категорично“, „изрично“ и целта ни е именно да изказваме силни становища по въпроси и проблеми, които засягат обществото. Затова песните ни са с кауза - срещу войната по пътищата, за вредата от наркотиците, разказва солистът и основател на „Експлисит“ Симеон Стефанов.
С усмивка на удовлетворение той споделя за успеха на песента „Български идиот“, чийто клип бе заснет по време на един от протестите пред Съдебната палата в центъра на Русе и който е гледан вече близо 23 000 пъти в Ютюб. Идеята за парчето, провокирано от хита „American Idiot“ на „Green day“, се материализира в истинска песен с видеоклип главоломно бързо покрай ентусиазма на момчетата и вече провокира множество коментари.
Има и хейт, как иначе?! Най-често ни оплюват, че сме платени
и затова подкрепяме протестите. Едва ли обаче знаят, че всъщност музиката в нашия случай е една яма, която само гълта средства и за печелене на пари дума не може да става. Добре, че са близките и роднините ни, които редовно помагат - участват дори като статисти, осветители, шият костюми, за да ни спестят разходи. Но пък чрез музиката утоляваме креативната си жажда и си доставяме вътрешно удовлетворение, посочва Симеон. 
Така например за заснемането на клипа по време на протеста близки много помогнали с транспортиране на всичката необходима техника, а снабдяването с ток се оказало истинско изпитание. Накрая, след серия перипетии, на групата помогнало близко заведение, откъдето усилватели и колони се захранили, но въпреки това не им било спестено опъването на 100 метра кабели и удължители.
Вокалистът е истински щастлив и буквално трогнат от преобладаващите положителни коментари след „Български идиот“, както и затова, че хората подкрепят групата и каузата, като интересът към „Експлисит“ надхвърлил дори най-смелите му очаквания.
Щастливо стечение на обстоятелствата успяло да помогне за бързото раждане на песента
Самият аз исках да участвам лично в протестите в София, затова на два пъти пътувах дотам единствено с тази цел. При едно от ходенията си по пътя чух песента на „Green day“, която е писана по идентични причини - срещу тогавашното американско правителство и народа, който го е избрал и си затваря очите за престъпленията, които върши. Съзрях ясната аналогия със ситуацията в България и ми прищрака идеята за песента. В същото време имахме подарък, който ни чакаше - безплатен запис на песен в студио, което с вече ясната идея за текст помогна нещата да се случат дори абсурдно бързо, което беше много вълнуващо за всички, разказва Симеон. Преработването и последните щрихи около текста всъщност течали до самия му запис, а думичките в песента са вдъхновени от видените плакати, колажи и призиви на протестиращите. Според фронтмена на „Експлисит“ така групата е изразила мнението на недоволното общество пред още по-голяма аудитория. Самата идея за снимане на клип по време на протеста била подхвърлена от Симеон съвсем на шега, но щом поразсъждавал с групата над възможността, тя му се сторила повече от подходяща и за нула време впрегнали усилия да я осъществят. 
„Ной го няма, а дойде потопа“, 
Бабите пак броят стотинки, грабите средства от годинки, напълнихте ли джиповете с блондинки?
„Не сме платени, мразим ви безплатно“. „Този път прасето ще остане гладно“. „Крийте се в Доган сарай. Ще сложим на корупцията край“. Това са само част от култовите и любими на публиката части от текста на емблематичната вече песен, които заедно с повтарящия се рефрен „Кой иска да е български идиот? Да го управляват мафиоти цял живот!“, показва всеобщото настроение на протестиращите. Парчето започва и завършва с автентична атмосфера и призиви за оставка от протестиращите, а особено запомнящ е моментът, в който са преплетени типични за народната музика звучене и аранжимент. 
Симеон всъщност е дипломиран архитект, който никога не е учил как се пее, а е трупал награди по физика
Вокалистът е един от основателите на „Експлисит“, която за шестте си години съществуване претърпява трансформации в състава си като единствен неин неотлъчен член е именно Симеон. В момента с него работят бас китаристът Александър Пламенов, соло китаристът Цветан Пенелски и барабанистът Младен Радев. Създаването на бандата станало съвсем естествено покрай преплитащите се интереси в науката и изкуството на вече 22-годишния младеж. Той обаче така и не е посещавал нито един урок по пеене, а съвсем сам е работил над гласа си, като негов пример са великите музиканти от „Металика“, чиито клипове наблюдавал със зорко око и от техните движения на уста, мускули на врата и лицето вземал пример за правилна техника за пеене. Като възпитаник на Математическата гимназия Симеон е имал голям интерес и сериозна подготовка по математика и физика. Ходи на международни състезания, като едно от отличителните е това в Тайланд през 2015 година, откъдето си тръгва със сребърен медал като част от националния отбор физици, които представят България. Подготовката за научното състезание всъщност започва година по-рано, когато на участниците се представя физичен проблем, който трябва да разрешат чрез серия експерименти, прилагане на различни теории и възможни резултати, като накрая, в същинската част на надпреварата, те трябва да представят и защитят своя вариант за решение пред жури.
Изчерпвам се, когато се фокусирам само върху едно нещо, и започвам да губя интерес
затова смятам, че ми се отдава да работя по много неща едновременно, както и правя, споделя Симеон. Не крие, че не е виждал перспектива и бъдеще във физиката, затова се е ориентирал към изучаването на Архитектура в Манчестър. Все още е обаче емоционално свързан с любимата Математическа гимназия, която редовно посещава и помага със съвети на учениците и бъдещите абитуриенти. 
Смятам, че съм полезен с информацията и опита, който им споделям, защото самият аз имах нужда от подобни съвети, като завършвах, но нямаше кой да ми ги даде, казва Симеон.
Заминава за Манчестър в деня, след като бандата забива на „Грийн рок фест“
през 2016 година. Вече с диплома споделя, че е научил много от университетското образование и прилага натрупаните знания дори в музиката, която прави. Освен с обогатени умения обаче той не свързва Англия с друг положителен опит - не му харесва студенината там нито като чисто атмосферни условия, нито като норма в човешките отношения. Споделя, че е видял високи нива на престъпност, и то на чисто битово ниво, която засяга обикновените хора. Нагледал се е и на пиянските изпълнения на англичаните, които се държат по същия начин както при пословичните си надпивки в Слънчев бряг, а отделни студентски райони носят същата атмосфера като на родния курорт. Затова не е имал никакво желание да остане там и щом завършва университета, се прибира в Русе и вече работи в сферата на дизайна и информационните технологии. Доволен е от развитието си и в професионално, и в музикално отношение, като няма търпение „Експлисит“ да издадат своя албум „Mоnsters Within“, който по план трябва да излезе през 2021 година, да съдържа 12 песни и всичките те да се сдобият с клипове.