Мислехме да не отговаряме по никакъв начин на изказванията по наш адрес на Великотърновския университет по повод вероятността Тараклийският университет в Молдова да стане филиал на нашето висше учебно заведение, каза вчера ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева. Все пак от ръководството на РУ решили да подготвят свое изявление по този повод, за да хвърлят светлина по някои от репликите и индиректните обвинения от страна на ВТУ. Ще припомним, че преди 4 дни ръководството на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“ даде специална пресконференция, за да обяви, че е против това Тараклийският държавен  университет да става филиал на Русенския. „Ние възразяваме срещу тази вероятност и подозираме лобистки интереси“, категорично заяви ректорът проф.Христо Бонджолов. Русенци са подразнени и от това, че по време на пресконференцията РУ е определен като „технически университет“ - „Какъвто никога не сме били, а Висше техническо училище не сме толкова отдавна, че е непростимо колегите да не знаят за това“, коментира проф.Пенчева. 
Деканатът на ВТУ се е подразнил от изказването на президента Росен Плевнелиев, който по време на официална визита в Молдова на 16 ноември обяви пред студенти от Тараклийския държавен университет, че той ще стане филиал на някои от българските университети, като Русенският вече е подал заявка за това. 
Истината е, че при нас пристигна писмо - адресирано до министъра на образованието Меглена Кунева и до мен - от ректора на ТДУ Мария Пасларъ, каза проф.Пенчева. В него се казва: „На заседание на Академичния съвет на ТДУ от 13 юни 2016 г. единодушно се взе решение нашият университет да се трансформира във филиал на Русенския университет“. Със сигурност колегите от ТДУ имат основания за подобно решение, каза Пенчева. И изброи няколко от вероятните причини: РУ географски е най-близо до Молдова от всички български университети, оценката ни от последната акредитация е 9.28, като по много специалности имаме по-висока оценка от ВТУ, имаме два филиала в Разград и Силистра и в момента подготвяме акредитация на трети във Видин. Проф.Пенчева припомни, че РУ си партнира с ТДУ още от създаването му през 1994 г., като доц.Руси Русев е от основателите и членовете на първия сенат на ТДУ. Постоянно обучаваме и ученици, и учители от Молдова, ето, вчера /1 декември - б.а./ получихме нова заявка от просветното министерство на Молдова за обучение на 15 учители и 25 ученици, добави ректорът. И един от най-солидните аргументи в полза на РУ е фактът, че в Тараклия искат техните студенти да се обучават не само в педагогически специалности, но също и в аграрни, стопански, инженерни и транспортни. А такива има при нас, за разлика от ВТУ, заключават от ректората в Русе. 
Изненадани сме от декларацията на колегите от Велико Търново, но без да се противопоставяме, категорично отхвърляме упрека за лобистки интереси, каза председателят на общото събрание проф.Христо Белоев. И предупреди: „Ако някои наши колеги от други университети считат, че тази акредитация ще им донесе големи облаги, те се лъжат. Това е преди всичко една голяма грижа, една голяма финансова отговорност! Това може да го направи един силен университет като нашия! Ние и сега в някои случаи подкрепяме филиалите в Силистра и Разград. Нека не забравяме, че тук става дума преди всичко за младежи наши сънародници“. 
В момента МОН е отправило запитване към молдовската страна за тяхното съгласие ТДУ да стане филиал на български университет. Ние на 30 ноември сме изпратили до президента и министър-председателя писмо, в което потвърждаваме отново готовността си да включим Тараклийския университет в състава на РУ, каза проф.Пенчева.