Изборният кодекс няма да бъде променен от 43-oто Народно събрание, стана ясно в кулоарите на парламента.

Повечето партии днес бяха категорични, че кодексът няма да успее да мине до 22 януари по две причини. От една страна няма време - предвид предстоящите празници, депутатите имат само още около 15 работни дни. Няма и политическа воля - ГЕРБ все още твърдят, че са склонни да приемат промените, но нито една друга партия не е съгласна.

Дискусията за смяна на изборните правила преди предсрочните парламентарни избори продължи и днес в кулоарите на Народното събрание.

От ГЕРБ не посочиха дали има нужда от такава промяна засега. Най-вероятната хипотеза е да няма, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "Ако има воля и вземем такова решение, е възможно да се проведат и по нови правила. Ние подкрепяме резултата от проведения референдум и твърдо стоим зад вота на избирателя" - каза той. 

Според Валери Симеонов от Патриотичния фронт партиите нямат желание да правят промени:
Не, няма. Никой не виждам да има желание да го прави.
Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че няма достатъчно време този парламент да направи промени в изборните правила.
Да се променят правила в шестмесечен или едногодишен период преди парламентарни избори крие опасност от това този, който ги променя, да ги промени, за да постигне служебна победа. Освен това аз смятам, че мажоритарната система, както е гласувана, няма да реши въпроса с купения вот, с корпоративния вот, с манипулацията на протоколи, коментира той. 
Филип Попов от БСП смята, че поне година е нужна за райониране, ако има изцяло мажоритарен избор:
Не трябва да се бърза с един толкова важен въпрос. Това е смяна на политическия модел. Това трябва да се случи в един следващ парламент, в една нормална обстановка. Има дори и становище на Венецианската комисия, че не трябва да се пипа изборното законодателство - не шест месеца, а една година преди самите избори.
Поне година ще е нужна за преминаване към мажоритарен вот, каза Хамид Хамид от ДПС.
Бързи промени и на коляно няма как да станат качествени. С този въпрос трябва да се занимава 44-то Народно събрание. Нека да видим каква ще бъде конфигурацията, какво е желанието на партиите. Нека всички партии да си обявят предизборните платформи и така да излязат пред избирателите, заяви депутатът.