Турският президент Реджеп Ердоган трябва да прекрати обвиненията срещу Брюксел за това, че ЕС все още не е предоставил визова либерализация за Анкара. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за испанския в. „Ел Паис“.

„Ердоган трябва да прекрати обвиненията към нас (ЕС), че сме отговорни за невъзможността на гражданите на Турция да пътешестват в Европа без визи“, каза Юнкер. „Ако те (Анкара) не изпълнят условията, то това е тяхна отговорност, а не наша“, каза още той.

По неговите думи Анкара няма да отмени споразумението за мигрантите с Европейския съюз. „Турция се нуждае от Европа, както ние от тях“, заяви Юнкер, според когото турският президент „не е готов да отстъпи своите териториални води на престъпници и контрабандисти“.

Отношенията между Брюксел и Анкара се влошиха, след като ЕС засили критиките си срещу турската власт заради масовата чистка, която тя извърши в страната след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Европейският парламент дори подкрепи резолюция за замразяване на преговорите за членство с Турция във връзка с възможността от връщане на смъртното наказание в страната.

По-рано тази година ЕС и турските власти се споразумяха Турция да ограничи притока на мигранти към Европа в замяна на ускорени преговори за членство и визова либерализация. Анкара обаче отказа да направи промени в строгото си антитерористично законодателство, което доведе до забавяне на отмяната на визите и влошени отношения с Брюксел.