Специалисти Джорджтаунския технологичен институт смятат да патентоват устройството на котешкия език.

Група изследователи начело с Алексис Ноъл изготви с помощта на принтер обемен, 4-кратно увеличен модел на котешкия език и го представи наскоро на заседание на специализирания клон на Американското физическо дружество в Портлънд, щата Орегон.

Според учените котешкият език е покрит с кератинови кукички, които пасват идеално за разчесване и разплитане на вълна. Когато котката лиже, нейният език се движи едновременно в четири плоскости – един вид като гъвкав гребен. Ноел и колегите му смятат, че такова механично устройство може да се бъде полезно в различни области, включително и в най-неочакваните. Освен във фризьорските салони и при чистенето на килими, те посочват операционните зали, където е необходима стерилна чистота.

Учените смятат също, че резултатите от изследванията им може да са полезни и при създаването на роботи, които да се придвижват при сложни и тесни пространство и условия. Областите на приложение пак могат да бъдат най-разнообразни – от хирургични операции до спасителни дейности сред развалини и руини.