Кръводарителска кампания под наслов „Кръвта не е за продан - тя е подарък“ започва Университетската болница в отговор на несекващата търговия с кръв на черно в двора пред старата сграда на стационара. Тя ще се проведе от 1 до 23 декември всеки работен ден от 12.30 до 16 часа в специален пункт във фоайето на Хирургическия блок. Дарител може да бъде всеки пълнолетен гражданин.         
По време на кампанията ще има изнесени пунктове на редица места в града. Днес ще бъде поставено знаково начало на кръводаряването в Областната дирекция на МВР, където ще бъде обособен пункт за събиране на кръв в медицинския кабинет от 8.30 до 14 часа. Там могат да даряват кръв и граждани. На 5, 6 и 7 декември пункт ще бъде обособен в Русенския университет от 8.30 до 14 часа в зала 2-204 във Втори корпус. На 14 декември от 8 до 15 часа акция за събиране на кръв ще има в зала 1 на областна управа, която е до Пленарна зала. На 7 декември актьорът Асен Блатечки ще дари кръв в Русе между 15 и 16 часа в пункта в болницата, а два часа по-късно ще участва в спектакъла „Малко комедия“ в Драматичния театър.  
Кампанията ще продължи 17 работни дни и по информация на БЧК досега не е отделяно толкова много време за кръводаряване, каза на пресконференция вчера говорителят на УМБАЛ Стела Кръстева-Стефанова. И уточни, че тя е насочена срещу незаконната и нерегламентирана, но незабранена търговия с кръв.
Персоналът в болницата познава търговците на кръв, знае дори и имената им, но не може да им се противопостави със законови средства. Затова подемаме кампанията, тъй като даряването на кръв през тези дни ще бъде коледен подарък за един непознат човек, който на практика се превръща в кръвен брат или сестра за кръводарителя, обясни Стефанова.
За първото шестмесечие в Кръводарителния център към УМБАЛ са събрани 760 литра кръв от 2030 мъже и 500 жени. Доброволните дарители от всичките тези 2530 човека обаче са само 22 души, останалите са роднини и близки на болни, каза зам.председателят на директорския борд в болницата д-р Йосиф Новаков.
Дарената кръв се откарва в Плевен и се съхранява в банка, а при нужда се доставя отново в Русе. Центърът в нашата болница има достатъчно кръв да поеме нуждите на хората, но запасът трябва се допълва постоянно и затова служителите в Кръвния център казват на близките на болните да търсят кръводарители. Това обаче не означава, че ако в момента не могат да се намерят кръводарители, техният близък ще бъде оставен на произвола на съдбата, посочи д-р Новаков.
За постоянната търговия с кръв пред болницата „Утро“ е писал нееднократно. Всяка сутрин търговците на кръв застават в двора пред старата сграда на болницата и предлагат услугите си, като цените започват от 120 и стигат до 300-400 лева в зависимост от това колко рядка е търсената кръвна група. Стига се и до абсурди мародерите да предлагат стоката си на хора от Кръводарителния център, които не познават и приемат като роднини на изпаднали в беда пациенти. 
Начинът за приканване на хората да пазаруват кръв на черно е еднакъв в цяла България. Това се случва, защото някога доброволното даряване на кръв беше много често. С течение на времето обаче хората загубиха тази хуманна потребност и се отвори ниша, която беше запълнена веднага, обясни д-р Новаков. 
Кампанията е едно добро дело, а добрите дела винаги обединяват хората и резултатът е развитие на обществото. Смятам, че тя ще спаси много хора в критични състояния и ще обедини доброто, каза изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Иван Стоянов.
За нас е удоволствие да подкрепим една такава кампания. Студентите ни във факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ се включват с ентусиазъм в кампанията и се ангажираха да привлекат в нея и останалите 9000 студенти, обясни ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева.   
Нашите доброволци ще раздават брошури за безвъзмездно кръводаряване, но само това не стига, а с тази кампания ние ще бъдем полезни на обществото, защото с едни 400 мл кръв ще спасем човешки живот, каза Антоанета Ябанозова - експерт по младежки и социални дейности в БЧК.
Плакатът за кампанията е създаден благотворително от художника Огнян Балканджиев и Петър Стаменков, за което безкрайно им благодарим, каза Стела Кръстева-Стефанова и изказа благодарност още на „Инвест строй 77“ ООД за доставените безвъзмездно 200 шоколада и 200 кенчета кока-кола, които ще бъдат раздавани на кръводарителите заедно с полагащото им се кафе, ваучер за храна на стойност 8 лева и документ за два дни отпуск.