Ударно „раздаване” на допълнителни средства извърши правителството на Бойко Борисов в оставка по време на днешното си заседание. Само за санирането на жилища кабинетът одобри допълнително 1 млрд. лева, а общата сума набъбва до над 1,020 млрд. лв.

Със свое решение от днес, кабинетът в оставка одобри допълнителни трансфери към общините в размер на 2 680 932 лв. Средствата, които са предвидени в бюджета, ще бъдат използвани за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието. Тези пари ще отидат за оптимизация на мрежата от училища, за ремонт на тоалетни, покриви на сградите на училища, за видеонаблюдение, за прокарване на интернет и за превоз на ученици.

С 1,3 млн. лв. ще бъдат увеличени разходите по бюджетните програми „Управление на задграничните представителства и подкрепа на българските граждани в чужбина“, „Публични дейности“ и „Културна дипломация“ за сметка на намаляване на разходите по бюджетна програма „Международно сътрудничество”.

С друго постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР с цел покриване на недостига при изплащане на командировъчните средства на дългосрочно командированите служители в задграничните представителства. Допълнителните средства, в размер на 3 млн. лв., ще увеличат текущата издръжка в областта на развитието на ефективна дипломатическа служба.

Правителството прие за изпълнение плащанията по шест решения на Европейския съд по правата на човека, по които България е осъдена.

Общата сума, която трябва да се изплати на осъдилите в Страсбург държавата, плюс разноските по делата, е 115 895 евро (231 790 лв.). Едно от делата, по който държавата ще плаща е по жалба на затворника Джок Полфрийман, осъден на 20 години за убийство.

Допълнителен трансфер в размер на 289 928 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване също осигури кабинетът в оставка, като парите са за рехабилитация на военноинвалиди и ветерани от войните.

Както вече стана ясно, 1 млрд. лв. допълнителни разходи по бюджета на МРРБ отиват за саниране. Средствата се осигуряват от централния бюджет, като с тях ще бъдат обезпечени сключените договори по програмата за саниране.

Към момента по програмата са обновени и въведени в експлоатация 119 сгради, а други 441 са със стартирали СМС, 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител за СМР и за тях предстои откриването на строителните площадки. До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв. Към 18 ноември т. г. сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лева.

Правителството одобри и допълнителни разходи в размер на 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за национален абонамент за достъп до електронни бази данни, съдържащи пълнотекстови научни списания и публикации, книги и реферативни издания.

Отделно Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 7,906 млн. лева. 6 млн. лева отиват за разширяването на бул. „Черни връх”. 926 хил. лв. отиват за саниране сградата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, а 980 хил. лв. – за ДАНС за доставка на технически средства за защита от безжични електронни и комуникационни устройства.

Плюс всички одобрени допълнителни средства, кабинетът в оставка одобри и плащанията на задълженията на НЕК съгласно решението по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене“.

Относно подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, Министерски съвет реши предвидените за 2016 г. и 2018 г. средства в размер на 9 млн. лв. за ремонти в комплекс „Бояна“ да се ползват през 2017 г. Те ще са нужни за обновяване на сградата, за ремонт на сградните инсталации и въвеждане на енергоефективни мерки, доставка на машини и съоръжения. Сградата ще се ползва за нуждите на председателството.