В броя на вестник „Утро“ от 29.11.2016г. е публикуван материал за проведените избори за председател на адвокатския съвет на Адвокатска колегия Русе.  Извън достоверните факти, касаещи броя на гласувалите, състезаващите се за председателското място и подадените за тях гласове, се внушава тежкото и необосновано становище за нередности в проведения избор. Подзаглавието на материала е формулирано в посока на тези внушения, а именно: „изборите бяха насрочени и проведени тихомълком, един от колегите е в конфликт на интереси, казват част от юристите“. 
Следва да се знае, че настоящите избори са проведени съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, като обявлението за тях е публикувано в Държавен вестник  бр. 80 от 11.10.2016г. на стр. 64.  На публичния сайт на Адвокатска колегия Русе е налице същото съобщение - покана, както и протоколи от работата на избирателната комисия от дати 07.10.2016г., 27.10.2016г. и 17.11.2016г., от които добре е разбираемо кои са допуснатите кандидати, къде, кога и при какъв ред ще се проведе гласуването, както и евентуалният балотаж. На всеки един от членовете на адвокатската колегия на персоналния електронен адрес е изпратена покана за участие в избора, а на таблото за публични обяви на Адвокатска колегия Русе са поставени всички материали, предхождащи изборите. 
В интерес на истината, уважаваният вестник „Утро“ в броя си от 27.10.2016г. публикува обширен материал, посветен на близките избори за председател на съвета на АК Русе със заглавие „Петима кандидати за нов председател на адвокатурата“, в който материал също е посочена датата на изборите. С оглед на горното, може да се направи категоричен извод, че изборите са проведени в условия на пълна прозрачност и са използвани всички възможни задължителни и пожелателни форми за информиране. 
Що се отнася до наведените съждения за наличие на конфликт на интереси, то те са несериозни, доколкото липсват нормативно установени разпоредби, ограничаващи правата на който и да било адвокат да бъде избиран в органите за управление на колегията с оглед на факта, че друг колега, професиращ в същата кантора, вече е заемал същата позиция. 
В публикацията се твърди, че част от адвокатите формулирали следното мнение: „Ние сме юристи и от нас се очаква високо ниво на компетентност, а всъщност се оказва, че сами не спазваме законите и действаме против правилата“.  Малко вероятно е това мнение да бъде сериозно застъпено в средите на адвокатската общност в гр. Русе, с оглед на посочения по-горе ред за провеждане на избора и начина, по който информацията за него е била предоставена. 
Изненада за всички е начинът, по който е конструиран въпросният материал и липсата на опит да се установи обективната истина по провеждане на изборите от 27.11.2016 за председател на адвокатски съвет на Адвокатска колегия Русе.  
Председател на Избирателната комисия адв.Димитър Роев
Б.р. Публикуваме мнението на г-н Роев без намеса като част от редакционната политика да се дава думата на всички страни. Уточняваме само, че твърденията и цитатите, с което се изказва несъгласие, са точни и имат конкретни автори, които са част от русенската Адвокатската колегия. „Утро“ не прави внушения и не участва в изборите на нов председател на колегията, само ги отразява.