Здравословно не се чувствам добре, имам проблеми с бъбрека и определено разчитам на консултациите в трапезарията, за да ме насочат към доктор. Идвам тук всяка година и храната много ми харесва, казва 27-годишният Георги, който заедно с приятеля си Емо беше сред първите посетители на Центъра за подкрепа, консултации и социално включване на бездомници и скитници. Той отвори врати вчера в 12 часа и за пета поредна година ще спасява от студа несретниците и ще ги изхранва. Два часа дневно трапезарията на ул. „Гурко“ 10 ще приютява 40 души, които ще могат да хапнат топла супа, сандвич, чай и когато има възможност плод, както и да се изкъпят в чиста баня. Освен това хората, останали без покрив над главата си, получават здравни и психологически консултации, като се провеждат и различни мероприятия и тренинги.
Трапезарията ще бъде ежедневното спасение и за Георги и Емо, които живеят в изоставен строеж на ул. „Рила“ 36, като споделят, че там е мизерия, студ и влага. Въпреки това обаче те категорично отказват да бъдат настанени в приюта за бездомници, като не посочват конкретен мотив.
Ядем каквото намерим, а когато имаме пари, си купуваме кренвирш или наденица. Издаваме скрап и понякога, в зависимост от количеството, си докарваме до 10 лева, но това не се случва всеки ден, казаха двамата мъже вчера, докато хапваха топла пилешка супа, а за вечеря получиха сандвич. Те имат лични документи и заявиха желание да работят, като споделиха, че в момента са в процес на търсене и ще разчитат на съдействие от страна на доброволците в БЧК. 
Според данни на червенокръстката организация бездомниците в Русе са между 200 и 250 души, като техният брой нараства спрямо миналата година. В това число обаче не са включени хората, които са настанени в приюта „Добрият самарянин“ и посещаващите обществената трапезария. Около 20% от изпадналите в недоимък са без лични документи и затова ще се търси съдействие от дирекция „Социално подпомагане“, за да им се издаде лична карта, защото иначе бездомниците не могат да си намерят работа.
Не можем да им осигурим дом, но ги мотивираме да си подадат документи в приюта, за да могат да променят своя начин на живот, каза експертът към БЧК Павлин Петров. Целта на организацията е да се изградят социални умения у бездомниците, да се почувстват като част от семейството, което нямат, да се нахранят и облекат. Затова от БЧК призовават хората да даряват топли дрехи, чорапи и обувки, които да бъдат раздавани на несретниците.
Трапезарията на ул. „Гурко“ 10 ще работи до средата на февруари и особено в най-студените дни.