Професионалния си празник отбеляза вчера Русенската адвокатска колегия, като съчета честването на Деня на българската адвокатура с поглед върху бъдещите поколения юристи. По този повод пет студентки бяха наградени за есетата си на тема „Какво дава адвокатската професия на съвременното общество“.
Единодушно за победител комисията избра есето на Ирина Иванова, но тъй като и петте разработки са великолепни, решихме да дадем поощрителни награди и на останалите четири участнички в конкурса, заяви зам.-председателят на Адвокатския съвет Мария Букурова.
Голямата победителка получи парична награда от 200 лева, а останалите бъдещи юристки си тръгнаха с книга „Русенските адвокати“, диск „100 години Адвокатска колегия Русе“, диск за дейността на адвокат Илия Цанов, както и с флашка и химикал.
22 ноември 1888 година е важна дата в историята, тъй като тогава се поставя началото на българската адвокатура, заяви председателят на русенската колегия адвокат Николинка Мянкова. Тя посочи и че през 2016-а се навършват 140 години от процеса срещу Ботевите четници, които са изправени на извънреден турски съд в Русе. Техен служебен адвокат е бил Илия Цанов, който тогава не е имал юридическо образование.  
Адвокат Цанов прави блестяща защита и въпреки че турците са били издигнали 13 бесила за обесване на Ботевите четници, той успява да ги спаси от смъртните им присъди. Затова ние сме горди с него и всяка година на 2 юни почитаме дейността му, допълни Мянкова.