Русе е домакин на 4-ата Дунавска културна конференция, която в четвъртък и петък става пространство за обмяна на идеи и опит в Дунавския регион и в Европа. Специалисти от сферата на културата, неправителствени организации, творци и представители на различни институции от 14 града по поречието на европейската река се събират, за да обсъдят проекти за регионално сътрудничество в Дунавския регион. Темата на форума е "Заедно по Дунав към Европа". Ще бъдат представени както завършени, така и реализиращи се в момента проекти, финансирани от ЕС. 

Дунавските културни конференции са инициатива на провинция Баден-Вюртенберг във връзка с осъществяването на Дунавската стратегия. Първата беше проведена през 2013 г. в Улм, втората в сръбския Нови Сад (2014), третата в румънския град Тимишоара (2015). Русенската среща се провежда под патронажа на Петра Олшовски, секретар в Министерството на науката, изследванията и изкуствата на Баден-Вюртемберг, както и на кмета на Русе Пламен Стоилов. 

Специален акцент ще бъде иновативният формат "Проектна борса" - пазар на културни проекти, който ще се проведе в петък. Интересна е и културната програма, съпътстваща конференцията. В четвъртък от 17 ч в Дом Канети писателката Кристин Димитрова ще чете откъси от своя роман "Сабазий" на английски език. В петък следобед участниците ще направят обиколка на Русе и ще разгледат изложбата "Дада 100: Тристан Цара и неговият свят" в художествената галерия с литографии на Ханс Арп, Пабло Пикасо, Андре Масон и Анри Матис.