Специализираният наказателен съд пусна под парична гаранция от по 5000 лева арестуваните седем гранични служители от Дунав мост, обвинени от Специализираната прокуратура в участие в организирана престъпна група. Мярката за неоклонение е наложена на Иво Илиев, Мирослав Чапанов, Деян Владев, Милен Маринов, Тодор Атанасов, Стефан Минчев и Емил Йорданов в събота късно следобед след изтичане на 72-часовото им задържане в ареста.
Мотивите на магистратите са, че няма доказателства за участие на седмината служители от Гранична полиция-Русе в организирана престъпна група, тоест те евентуално са искали и вземали подкупи от шофьори на камиони за лична облага, без да споделят с колегите действията си. Веднага след ареста им на 16 ноември следобед обвинението обяви, че разполага с доказателства от специални разузнавателни средства и заснемане с дрон, че исканият подкуп за българските шофьори е бил 20 лева, а за чуждестранните - 20 евро.
В момента седемте са отстранени от длъжност и срещу тях е започнало производство за дисциплинарни уволнения. Ако исканите и получени подкупи се докажат от Специализирания наказателен съд, обвинените гранични служители ще бъдат наказани най-много с пробация, защото досиетата са им чисти, казаха за „Утро“ вчера запознати със случая.
Както вече писахме, на 16 ноември в 15 часа прокурори от Специализираната прокуратура и служители от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР атакуваха едновременно четирите кабинки на Гранична полиция на входа на Дунав мост и жилищата на шест граничари, които по това време бяха в почивка. На моста тогава в капана падна Иво Илиев, на когото румънски шофьор подхвърлил дадените му 20 евро в две белязани банкноти от по 10 евро. После се разбра, че той не фигурирал в списъка от шест граничари, за които Специализираната прокуратура водела разследване от март. Те били задържани по домовете им, като при обиските в тях, в колите им и в самите жилища са намерени пари. В единия дори са били открити 20 000 лева в румънски леи, турски лири и евро, за чийто произход той трябваше да даде обяснения. На следващия ден на седмината бе постановена мярка за задържане под стража за 72 часа, но в събота Специализираният наказателен съд сметна, че няма опасност те да се укрият или да повлияят на разследването, и ги пусна под парична гаранция.