Със състезание между седем отбора на пожарната ще бъде отбелязан тазгодишният Световен ден за възпоменание на жертвите на пътя. То ще се проведе в неделя от 10 часа пред сградата на Първа пожарна служба на бул.“Тутракан“ 23, като огнеборците ще се съревновават по дисциплината „Действие с хидравличен спасителен комплект за спасяване на пострадали при ПТП“. 
От началото на годината до 31 септември в региона са регистрирани 1342 катастрофи с 382 ранени и 23 загинали. В сравнение със същия период на миналата година общият брой на пътните произшествия се е увеличил с 52. Катастрофите с пострадали обаче е намалял с 29, ранените също са с 16 по-малко, но загиналите са с трима повече. 
Сред негативните фактори, които допринасят за пътни инциденти през есенно-зимния период, са липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места и липса на хоризонтална маркировка. Освен това много от автомобилите са с нерегулирани и неизправни светлини, а голяма част от каруците и велосипедите са с липсващи или неефективни светлоотразители. През този период нараства и броят на произшествията с автомобили с износени гуми, които се движат по мокри, заснежени и заледени пътни настилки.
Затова през следващата десетдневка проверките на КАТ ще бъдат насочени към състоянието на гумите на автомобилите. Униформени ще извършат оглед на уличното осветление в населените места и ще се изготвят предписания към съответните кметства. Ще се извърши и оглед по състоянието на пътните платна и знаците около тях.