Данък сгради да бъде увеличен с 0,8 промила, тоест от сегашната ставка 1,2 да стане 2, предлага кметът Пламен Стоилов. Това означава, че ако за един апартамент досега се е плащал 50 лева данък, той ще стане 54 лева. Стоилов каза за „Утро“, че такова увеличение не е правено от 2011 година, но това е нещо съвсем разумно и нормално, което ще даде 3 млн. лева в бюджета на общината, които пък ще се използват за благоустрояване и поддържане на съществуващата инфраструктура в града. 
На този етап в сравнение с другите големи градове ние изоставаме много с изключително ниските стойности на данък сгради. Като сравним Русе с Бургас, Варна, София, където цените на имотите са много по-високи, техните ставки са 2-2,4 промила, дори и по-високи, а ние сме на 1,2, каза Стоилов. Той посочи за пример ръста на минималната работна заплата за пет години, като коментира, че е видно, че няма как изкуствено да се задържат тези ниски данъци. 
В комисията, която гледа наредбата, предложихме и три варианта за промяна на такса смет. Но там няма да правим изменения сега, тъй като Законът за местните данъци и такси беше променен в тази си част и ще чакаме да бъде приета наредбата за приложението му, обясни Стоилов. По тази причина сега единствено ще бъде променен данък сгради, като вероятно ще се приеме средният вариант за увеличение с 0,8 промила, уточни кметът. 
Мисля, че това ще се приеме нормално от русенци, тъй като увеличението е в рамките на едни разумни граници. Оттук нататък през следващите 4-5 години не предвиждаме да има промени специално в данък сгради, подчерта Стоилов.