С 10 стотинки на километър скачат от днес цените на такситата в Русе - това споразумение постигнаха всички таксиметрови фирми в града. 
Основната причина за повишението е въвеждането от януари 500 лева общински данък за таксиметровите шофьори. Разходите се вдигат, а в същото време тарифите не са бутани от осем години, обобщиха за „Утро“ управителите на „Точните таксита“ Даниел Донев и на „Такси 8806“ Красимир Трифонов.
Така новата дневна такса става 0.89 лева срещу плащаните досега 79 стотинки. Нощната тарифа вече ще бъде 99 стотинки, а не 89. Престоят скача с 5 стотинки и вече вместо 20 стотинки клиентите ще плащат 25 стотинки. Най-голямо е повишението на първоначалната такса, която се вдига от 99 стотинки на 1.20 лева.
Години наред шофьорите на таксита стискаха зъби и едва издържаха на постоянно вдиганите цени на горивата, коментира Даниел Донев. По думите му досега таксиметровите фирми са плащали 10% корпоративен данък, който варирал от 30 до 50 лева годишно. Много фирми обаче си спестявали и тези смехотворни суми, което доведе до новия общински данък.
Новите тарифи ще оскъпят сметките на пътуващите с такси с около 50 стотинки - примерно ако досега за един маршрут се е плащало 3.50, вече ще се плаща 4 лева, пресметна Красимир Трифонов. Според него тази разлика никак не е голяма и това се дължи на малките разстояния в Русе. Той също потвърди, че новият данък е отговор на огромния сив сектор в бранша.