Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНТ, че новите избори би трябвало да са съобразени с волята на хората, гласували на референдума.

"Без значение на кого му харесва, на кого не му харесва при този резултат от референдума няма значение дали е валиден, или не. Разликата е толкова малка, че не може да се коментира. Изборните правила трябва да се променят и добре това да се случи максимално рано", каза Дончев.

"Няма как да коментираме, че сме сбъркали само в изборите. Един резултат от изборите не е резултат само от качествата на кандидатурата и от проведената кампания. Малко или много, може би съдим сурово себе си, това е резултат от начина, по който сме се държали през последните две години.Според Дончев логично и редно е бюджетът ад се изтегли", добави вицепремиерът в оставка.

"Защото това е виждането за управлението на държавата през следващата една година и като програми, и като политики, и т.н. Само че е съвършено безотговорно в такава ситуация държавата да остава без бюджет", добави Дончев.

"Щом сме загубили, очевидно имаме проблеми. Включително с това, което сме представили като управление в последните две години. Аз претендирам, че това, което сме направили е добро. Явно, обаче нещо не е наред, щом така са казали хората. Познатият репертоар е, че сме объркали кампанията, че всички били срещу нас, но от мен няма да чуете подобни приказки. Може да звучи нескромно, но според мен свършихме доста работа през последните 2 години. Никой не се сърди на хората и не ги обвиняваме. Никой политик не може да си позволи да каже, че хората не са го разбрали. Хората си казаха мнението и точка. Трябва време, за да се усетят добрите резултати в икономиката по джоба на хората. В България има социално разслоение по отношение на доходите. Това е проблем. Аз твърдя, че този проблем не се решава само със социална политика. Другият проблем, освен този с доходите, е този за справедливостта. Безспорен факт е, че в обществото има настроения, че в държавата няма справедливост. Този проблем не може да се реши с магическа пръчка. Трябва време. Този проблем не може да се реши само политически. Трябва и обществото да даде своя дан. Пак ще повторя, че трябва време", заяви вицепремиерът в оставка.